Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Galerie

Muzeum a galerie Mlejn

Muzea a atrakce, Galerie

Před rozmachem průmyslové výroby bylo Ostravsko převážně zemědělskou oblastí. K hospodářskému zázemí patřily mimo jiné i mlýny a právě jim je věnováno toto muzeum.

Co v muzeu uvidíte?

Muzeum se nachází v budově bývalého parního mlýna na výrobu krup a krupice, který zde fungoval od roku 1886 až do období první světové války.

Dozvíte se zde o historii pěti mlýnů, které se nacházely na území Moravské Ostravy a tří přívozských mlýnů. U každého z mlýnů je také uvedeno a fotografií dokumentováno, kde se mlýn nacházel, takže si můžeme velmi dobře představit, kde se jednotlivé mlýny nacházely a jak to v okolí asi vypadalo. K tomu pomáhají i staré mapy oblasti, kde jsou mlýny a mlýnské náhony dobře patrné. 

Část expozice je věnována také rodině Wechsbergů, majiteli výše zmiňovaného krupného mlýna. Osudy rodiny jsou poměrně dobře zmapované i díky tomu, že je jeden ze členů rodiny literárně zpracoval. Odráží se v nich prostředí, v němž se pohybovali (německo-židovské), společenské ovzduší doby, v níž se odehrál jejich společenský vzestup (doba rakousko-uherské monarchie druhé poloviny 19. století), historie bouřlivě se rozvíjejícího a rychle se měnícího průmyslového Ostravska i tragické období druhé světové války. 

Velkou část expozice zaujímá i sbírka starých ručních mlýnků a šrotovníků, která jistě zaujme třeba prarodiče s vnoučaty, kteří jistě v mnohých z exponátů rozpoznají předměty, které se u nich doma každodenně používaly.

Co byste měli vědět?

Expozici si můžete prohlédnout sami, nebo můžete požádat o výklad průvodce. V případě zájmu větší skupiny je možno dohodnout jiný termín.

Pro koho je návštěva vhodná?

Expozice muzea zaujmou každého, kdo se chce něco dozvědět o tom, jak vypadalo Ostravsko předtím, než se stalo průmyslovou oblastí. Díky velkému množství starých fotografií, map, plánků i srovnávacích současných fotografií se toto muzeum zcela jistě bude také líbit těm, které zajímá, jak v minulosti vypadala místa, kterými denně procházejí. Muzeum potěší rovněž ty, kteří se chtějí přenést do doby, kdy se ve stodole u prababičky mlelo obilí pro hospodářství.

GALERIE

Expozice muzea MlejnBudova, kde se muzeum mlýnů nacházíPohled na bývalý Bankovní dům A. Wechsberga

ADRESA

Muzeum a galerie Mlejn

Nádražní 3136/138A
Moravská Ostrava a Přívoz
70200


Tel.: +420 596 136 035

www.mlejn.com 


 

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO