Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Top atraktivity

Vila Grossmann

Muzea a atrakce, TOP 10

V letech 1922-1924 si významný ostravský stavitel a architekt František Grossmann nechal postavit rodinnou vilu s reprezentativním sídlem. Stavba v duchu dekorativismu okouzlovala svým luxusním provedením. Okolo domu se rozprostírala zahrada s exotickými stromy, sochařskou výzdobou, altánem, bazénem a kašnou. Celý komplex představoval největší vilovou realizaci na Ostravsku po první světové válce.

Kdo byl František Grossmann?

František Grossmann se narodil 3. srpna 1871 v Pustějově. Základy stavebního řemesla získal od svého otce, který byl zednickým předákem. Po studiu na mistrovské škole při německé průmyslovce v Brně se vypracoval na samostatného stavitele ve Frýdku-Místku. V roce 1906 přesídlil do Moravské Ostravy a spojil své schopnosti s architektem František Fialou. Díky vzrůstající stavební poptávce firma Grossmann & Fiala uskutečnila na Ostravsku mnoho významných stavebních projektů.

Tragický osud

Luxusní vila působila jako výkladní skříň stavebních schopností Grossmannovy firmy. Týden před dokončením vily se František oženil, avšak přepychového sídla si s manželkou Otýlií užívali pouhých deset let. V důsledku rozsáhlé hospodářské krize padli do finanční pasti a tlak věřitelů je nakonec dohnal k tragickému rozhodnutí spáchat sebevraždu. Majetek jednoho z nejbohatších mužů v Ostravě se tak ocitl v rukou věřitelů.

Současné využití a náplň

Rozsáhlá rekonstrukce z prostředků města Ostravy navrátila po sto letech rezidenci staronový vzhled odpovídající období Grossmannova života.

Prohlídková trasa seznámí návštěvníky blíže s příběhem Františka Grossmanna a jeho „pohádkového paláce“. Na prohlídku se můžete rezervovat ZDE. V památkové vile se koná pravidelný kulturním programem

S čím návštěvu spojit:

Z blízkého Sadu Milady Horákové se můžete vydat na procházku Po stopách významného ostravského politika Jana Prokeše, která vás provede centrem města.

Pár zajímavostí na závěr:

  • Vila Grossmann je od r. 1992 kulturní památkou
  • Významné realizace stavební firmy Grossmann & Fiala: dostavba kostela Panny Marie Královny v Mariánských Horách, Dům katolických tovaryšů nebo soukromé sanatorium Dr. Leopolda Kleina
  • Po druhé světové válce byla ve vile mateřská školka, později byla nahrazena školní družinou, která fungovala až do roku 2005

GALERIE

Vila GrossmannVila GrossmannVila GrossmannVila GrossmannVila Grossmann

ADRESA

Vila Grossmann

28. října 1674/131
Moravská Ostrava a Přívoz
70200

www.vilagrossmann.cz 


   

AKCE v místě (1)

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO