Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Hansgert Lambers – fotograf mezi východem a západem

Publikováno: 25.4.2024

Srovnání Berlína a Ostravy 70. let a 80. let 20. století. To nabízí výstava fotografií nazvaná Berlin/Ostrava v galerii Futureum v Dolní oblasti Vítkovic. Autorem fotografií je Němec Hansgert Lambers (1937), který v Ostravě v časech normalizace pracovně působil.  

Hansgert Lambers v roli počítačového technika instaloval od roku 1972 americké počítače IBM do provozů tehdejší Nové huti Klementa Gottwalda. A ve volných chvílích fotografoval Ostravu.

Kurátoři výstavy Petr Hrubeš a Dalibor Bednář přidali na výstavě k fotografiím z Ostravy a Berlína také snímky z Barcelony nebo Londýna. „Snažili jsme se vytvořit linku mezi tehdejším západním a východním světem,“ vysvětlil během vernisáže kurátor Dalibor Bednář.

Lambersovi je dnes 87 let a ze zdravotních důvodů na vernisáž do Ostravy nedorazil. Oba kurátoři však muže, který celý život pracoval jako inženýr a fotografoval pouze amatérsky, v Německu navštívili a natočili s ním krátký film o jeho životě i vztahu k fotografii. Film je na výstavě k vidění.

Návštěvníky galerie může zaujmout, jak v Lambersových fotografiích ožívá normalizační Ostrava. Lidé procházejí kolem tehdejšího Tuzexu, výkladu denního baru Mefisto na dnešní ulici 28. října vévodí velký portrét vůdce Sovětského svazu Leonida Brežněva, muž sleduje něco u tabule Dějiny filozofie, která na Zahradní ulici u kina Vesmír bývala v místech, kam se uvědomělí soudruzi chodili vzdělávat na Večerní univerzitu marxismu-leninsmu…

„Kromě toho, že Lambersovy fotografie jsou příjemné, milé a poetické, mají po 50 letech i velkou dokumentační hodnotu,“ uvedl kurátor Dalibor Bednář.

Výstava nazvaná Berlin/Ostrava byla zahájena 24. dubna a potrvá až do 2. září 2024.

Více na: www.futureum.cz

Hansgert Lambers – fotograf mezi východem a západemHansgert Lambers – fotograf mezi východem a západemHansgert Lambers – fotograf mezi východem a západemHansgert Lambers – fotograf mezi východem a západemHansgert Lambers – fotograf mezi východem a západemHansgert Lambers – fotograf mezi východem a západemHansgert Lambers – fotograf mezi východem a západemHansgert Lambers – fotograf mezi východem a západemHansgert Lambers – fotograf mezi východem a západemHansgert Lambers – fotograf mezi východem a západemHansgert Lambers – fotograf mezi východem a západemHansgert Lambers – fotograf mezi východem a západemHansgert Lambers – fotograf mezi východem a západemHansgert Lambers – fotograf mezi východem a západemHansgert Lambers – fotograf mezi východem a západem


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO