Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Jak vypadaly Velikonoce ve staré Ostravě?

Publikováno: 11.3.2024

Poznejte s průvodci historii oslav v našem městě a objevte tradiční zvyky a obyčeje, které se zde udržují již po mnoho generací.

Během prohlídek, které jsou naplánovány na období před Velikonocemi, se budete moci ponořit do bohaté historie Velikonoc v dělnických koloniích a poznat tradiční zvyky spojené s těmito svátky. Odborní průvodci vás provedou historickým centrem města. "Při prohlídkách se návštěvníci dozví mnohé o obyčejích a zvycích od Masopustu až po Svatodušní svátky," říká koordinátorka průvodců a průvodkyně Sylva Burgertová. „Vyprávět budeme také zajímavou historii Velikonoc, které mají kořeny v židovském svátku Pesach.“ Na prohlídkách se tak dozvíte jak se dnešní svátky vyvinuly a jaký význam má třeba z této historie velikonoční beránek, který nesmí ani dnes chybět na žádném svátečním stole.

Během prohlídek se seznámíte s významem masopustních oslav. V Ostravě a okolí se objevují během masopustních průvodů ve větší míře masky kozy a kozla. Proto se zde slaví tzv. Kozelky. Tradiční Kozelek se již více jak 100 let udržuje v ostravském Pustkovci, nejen o něm bude řeč na prohlídkách Velikonoční Ostravy, „Vyprávět budeme například i o významu masek, které se objevují v průvodech. Mnoho zvířat měla například plodivou sílu. Jako postavy byly často chápány také jednotlivé dny a svátky. Známá je například bytost Neděle nebo právě Masopust, jež měl být znázorňován jako opilý bizarní panák,“ přibližuje symboliku masopustních masek průvodkyně. 

Prohlídky přiblíží také význam každé neděle před Pašijovým týdnem a tradice jednotlivých dní před Velikonoční nedělí. „Proč je pondělí modré, úterý žluté nebo jaké jídlo se podávalo  v hornických chalupách aby se lidé po celý rok nemračili,“ doplňuje autorka prohlídky. „Krásnou tradicí byla například slavnostní jízda důlních koní, kteří se vždy na zelený čtvrtek nastrojení a vyhřebelcovaní účastnili Havířské jízdy. Během té projížděli vesnicemi a dostávalo se jim zaslouženého uznání.

První prohlídka na Květnou neděli bude ukončena na Masarykově náměstí, kde bude probíhat Vynášení Mařeny pod taktovkou folklorního souboru Hlubinka. Prohlídka na Modré pondělí a Velký Pátek bude mít návaznost na Velikonoční jarmark, který je na náměstí po celý týden. Poslední prohlídka se koná na Boží hod, který je ve své podstatě zahájením křesťanských Velikonoc. O podstatě období, jež nestává po pohanské pomlázce bude řeč i na prohlídkách: „Významné 50denní období, které nastává po pašijovém týdnu není v tradiční společnosti příliš známé. Pro většinu z nás končí Velikonoce právě pondělním šmigrustem, ve skutečnosti však ty pravé oslavy teprve začínají,“ doplňuje Burgertová Sylva.

Více informací zde i na FB události.

Termíny prohlídek:
Květná neděle 24. března, 9:30
Modré pondělí 25. března, 15:30
Velký pátek 29. března, 10:00
Bílá sobota 30. března, 10:00
Velikonoční neděle 31. března, 10:00

Začátek je vždy na Prokešově náměstí.
Doba trvání je zhruba 100 minut a délka procházky je 1,5 km.
Prohlídky se konají za každého počasí a je nutné je předem rezervovat.

V den prohlídky můžete navštívit také Vyhlídkovou věž, po prokázání zakoupené vstupenky na prohlídku budete mít nárok na zvýhodněné vstupné: 40 Kč/ dospělí; 20 Kč/ zlevněné vstupné.

Vstupné:
100,- dospělí
70,- děti od 10 let, studenti do 18 let, senioři, TP, ZTP, ZTP/P
300,- Rodinné vstupné (2 dospělí + 2-3 děti do 15 let)
Děti do 10 let zdarma

Komentovaná prohlídka OSTRAVAINFO!!!Komentovaná prohlídka OSTRAVAINFO!!!


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO