Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Knihovna prvorepubliková

Publikováno: 8.3.2024

Jak vypadala ostravská veřejná knihovna v dobách první republiky? To se dozvědí návštěvníci přednášky s příhodným názvem Knihovna prvorepubliková, která se uskuteční ve čtvrtek 14. března od 17 hodin v Knihovně města Ostrava u mostu Miloše Sýkory. Přednášejícím bude knihovník Bohdan Volejníček.

Přednáška Knihovna prvorepubliková je jednou z mnoha akcí, které město připravilo v rámci jubilea sta let od vzniku Velké Ostravy.

 

Kněhovny s kněhovníkem 

V průběhu březnové přednášky Knihovna prvorepubliková budou moci zájemci zhlédnout množství unikátních archivních materiálů fondů Knihovny města Ostravy. Náleží mezi ně například dokument „návrh co dodatek k stanovám nejstarší knihovny čtenářské spolku Beseda v Moravské Ostravě,“ datován 26. července roku 1864. Knihovny tehdy nesly pojmenování kněhovny a pečoval o ně kněhovník. Ostravská knihovna se však může pochlubit také originální přírůstkovou knihou z roku 1921 s první knihou v knihovně (kterou byl Výbor básní Jakuba Ćišinskiho), seznamy knih čtenářských spolků z roku 1904, knižními seznamy fondu knihovny z let 1922–1934, dobovou korespondencí i stovkami původních knih z té doby.

České knihovny v Moravské Ostravě vznikaly díky čtenářským spolkům už od 19. století. Nově vzniklé Československo se přijetím Zákona o veřejných knihovnách obecních č. 430/1919 snažilo o „prohloubení vzdělanosti všech vrstev obyvatelstva. „Knihovní zákon nařizoval obcím zřizování veřejných knihoven s četbou vzdělávací, naučnou i zábavnou. „Hospodářská a ekonomická situace v poválečné republice nebyla nejlepší, i přesto se podařilo vybudovat během několika let rozsáhlou síť čítající tisíce knihoven. Byl to jeden z nejpokrokovějších zákonů nově vzniklé republiky, který Československo proslavil po celém světě a dodnes je v očích lidí všeobecně vnímán jako jeden z nejznámějších zákonů tehdejší doby,“ uvádí ostravský knihovník Bohdan Volejníček.

 

Obecná veřejná knihovna 1921

Po přijetí knihovního zákona se zastupitelé města v čele se starostou Janem Prokešem usilovně snažili o založení veřejné knihovny Moravské Ostravy. Snahy byly korunovány úspěchem v únoru 1921, kdy byla první česká obecná veřejná knihovna a čítárna v Moravské Ostravě otevřena. Sídlila společně s německou veřejnou knihovnou v budově bývalé německé školy na dnešní Purkyňově ulici. Zápisné bylo zpoplatněno 10 korunami, vystavení legitimace 2 korunami a půjčení jednotlivého svazku 20 haléři. I přes zpoplatnění získala knihovna do konce roku 489 čtenářů, kteří si vypůjčili 9875 svazků. Celkový stav knihovního fondu na konci roku 1921 čítal 4 621 zařazených svazků.

Ke knihovně náležela veřejná čítárna, která zaznamenala v roce 1921 celkem 31 427 čtenářských návštěv. O rok později byla knihovna rozšířena o oddělení pro mládež, které si mohlo vypůjčit 181 svazků. Vedení knihovny zastával městský knihovník Bohuslav Šída, díky němuž byla ostravská knihovna na poli knihovnictví velmi aktivní. Knihovník Šída prosazoval v práci se čtenáři i fungování knihovny vlastní vize i přes mnohý nesouhlas další odborné knihovnické veřejnosti.

 

Více na www.velkaostrava.cz

Knihovna prvorepublikováKnihovna prvorepublikováKnihovna prvorepublikováKnihovna prvorepublikováKnihovna prvorepubliková


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO