Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Výjimečné fotografie výjimečné ženy

Publikováno: 6.3.2024

V ostravském Domě umění začala 5. března výstava fotografií americké fotografky Ruth Orkin (1921-1985), která fotila především New York 50. let. Jde o vůbec první výstavu této umělkyně v České republice. Do Ostravy doputovala výstava nazvaná A Photo Spirit z Berlína a Dům umění je tak po berlínské galerii f³ – freiraum für fotografie teprve druhým místem v Evropě, kde lze výstavu zhlédnout. Výstava potrvá do 12. května.

Už v sedmnácti letech sedla Ruth Orkin na kolo a vydala se napříč Spojenými státy z Los Anges do New Yorku, aby mohla navštívit Světovou výstavu. Po cestě fotografovala. Její cesta zaujala počátkem 30. let média natolik, že Ruth Orkin začala v médiích publikovat své fotografie a stala se velmi úspěšnou tvůrkyní.

Výstava v ostravském Domě umění zahrnuje téměř 150 fotografií autorky. A také krátký film popisující, jak vznikla jedna z nejslavnějších fotografií Ruth Orkin, na které zachytila v roce 1951 svou přítelkyni a múzu Ninalee Craig, obklopenou muži ve Florencii. Má název Americká dívka v Itálii. „Ninalee Craig inspirovala Ruth Orkin k vytvoření celého souboru snímků, které s ironickým nadhledem ukazují, jaké těžké bylo pro ženu cestovat v polovině 20. století sama,“ uvedla kurátorka výstavy Katharina Mouratidi z berlínské galerie. Vystavené fotografie kromě New Yorku a Florencie vznikaly také v Tel Avivu.

Výstava je rozdělena do dvou celků. První část představuje pouliční fotografie, které zachycují každodenní ruch v ulicích velkých měst. Druhá část je věnovaná ženám a jejich portrétům.

Výstavou se návštevníci mohou projít společně s kurátorkou Nadine Barth ve čtvrtek 25. dubna v 17 hodin. Nutná je rezervace předem na webových stránkách GVUO.

Galerie také pro veřejnost připravila fotografický workshop s Martinem Popelářem, který se uskuteční v sobotu 20. dubna.

Dům umění, GVUO je otevřen úterý až neděle 10 až 18 hodin. Vstupné na výstavu činí 60 korun plné a 30 korun zlevněné. V pátek a pro seniory je vstup volný.

Více na www.gvuo.cz

Dům uměníRuth Orkin - Americká dívka v ItáliiVýjimečné fotografie výjimečné ženyVýjimečné fotografie výjimečné ženyVýjimečné fotografie výjimečné ženyVýjimečné fotografie výjimečné ženyVýjimečné fotografie výjimečné ženyVýjimečné fotografie výjimečné ženyVýjimečné fotografie výjimečné ženyVýjimečné fotografie výjimečné ženyVýjimečné fotografie výjimečné ženy


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO