Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Pravěký svět na Slezskoostravském hradě

Publikováno: 4.3.2024

Slezskoostravský hrad vystavuje od 1. března v prostorách věže průřez dílem ilustrátora Vladimíra Rimbaly inspirovaný fascinujícím světem pravěkých dinosaurů tak, jak je znám z děl Zdeňka Buriana nebo Karla Zemana.

Výstava s názvem Příběh života slibuje nejen umělecký prožitek z vystavených obrazů, ale také edukativní rozměr v oblasti literatury, kterou Vladimír Rimbala ilustroval. Součástí expozice je také pět metrů dlouhý a dva metry vysoký model kostry Tyranosaura. Vstup na tuto jedinečnou výstavu, která potrvá do 28. dubna, je zahrnut do standardního vstupného hradu.

Výstava je výjimečná nejen svým rozsahem, ale i schopností představit pravěký svět v novém světle, a to díky moderním technologiím ve výzkumu a nejnovějším paleontologickým objevům," vysvětluje koordinátorka výstav Krista Balcar. Návštěvníci si tak mohou prohlédnout výjevy ze života pravěkého moře, druhohorní dinosaury i čtvrtohorní savce.

Pro ještě intenzivnější zážitek jsou v prostoru výstavy návštěvníkům k dispozici lupy, aby si mohli skutečně do detailu vychutnat a prozkoumat unikátní způsob techniky perokresby tohoto umělce," doplňuje Balcar.

Dále si návštěvníci výstavy mohou zahrát šachové utkání s tematickými „dinofigurkami“ a k vidění je také celá řada knih ilustrovaných právě Vladimírem Rimbalou. 

Velmi atraktivní je například kniha Dinosauří rekordy a zajímavosti od českého popularizátora paleontologie Vladimíra Sochy, ze které návštěvníci zjistí překvapivé informace o tom, jak velký byl největší dinosaurus třeba v porovnání s velikostí dnešních autobusů nebo fakt, že jednoho z nejrychlejších běžců naší planety, Usaina Bolta, by ani dospělý tyranosaurus nedoběhl," zve do prostor výstav závěrem Krista Balcar.

Jako člen skupiny příznivců Zdeňka Buriana pokračuje Vladimír Rimbala v tradici českého paleoartu, kde jeho práce odráží jak výtvarný talent, tak hluboké pochopení prehistorického života na planetě Zemi, potvrzené nejnovějšími vědeckými poznatky.

Připravená expozice včetně doprovodných aktivit je v nabídce Slezskoostravského hradu do 28. dubna 2024.

Pravěký svět na Slezskoostravském hraděPravěký svět na Slezskoostravském hraděPravěký svět na Slezskoostravském hraděPravěký svět na Slezskoostravském hraděPravěký svět na Slezskoostravském hraděPravěký svět na Slezskoostravském hraděPravěký svět na Slezskoostravském hraděPravěký svět na Slezskoostravském hraděPravěký svět na Slezskoostravském hraděPravěký svět na Slezskoostravském hraděPravěký svět na Slezskoostravském hraděPravěký svět na Slezskoostravském hraděPravěký svět na Slezskoostravském hraděPravěký svět na Slezskoostravském hraděPravěký svět na Slezskoostravském hradě


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO