Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Festival ProTibet celý březen v Ostravě

Publikováno: 29.2.2024

Celý měsíc březen se v Ostravě bude konat Festival pro Tibet, letos půjde již o 23. ročník této pravidelné akce. Specialitou letošního ročníku je zaměření na nejtypičtější tibetská zvířata – jaky.

„První ročník Festivalu ProTibet jsme zorganizovali v Ostravě již v roce 2002. Posláním festivalu je přibližovat tibetskou kulturu veřejnosti,“ říká za organizátory Jana Ďásková Neboráková. Kromě Ostravy se festival koná i v dalších místech republiky.

„Akce probíhají vždy v březnu, kdy si každoročně 10. března připomínáme krvavě potlačené povstání ve Lhase, hlavním městě Tibetu, při kterém přišlo v roce 1959 o život více než 80 tisíc Tibeťanů a Jeho Svatost dalajlama byl donucen uprchnout do indického exilu,“ doplňuje Ďásková Neboráková.

Symbolem festivalu je letos jak, vysokohorský skot, který je nezastupitelným pomocníkem ve velkých výškách Himálaje. Letošní ročník festivalu zahájí 5. března v Minikino Kavárně unikátní bhútánský film nominovaný na Oscara nazvaný Lunana: Jak ve třídě, ve kterém mladý učitel nerad odchází do odlehlé horské vesnice Lunana učit děti pastevců. A to ještě netuší, že přímo ve třídě narazí na jaka.

Festival v Ostravě rovněž představí nedávno vydanou knihu Dalajlama a Havel, bude se také promítat unikátní film Himalaya caravanao cestě karavany jaků naložených solí putujících do údolí, kdy ne všichni dorazí do cíle. Na besedách se bude rozebírat čínská rozvojová politika v Tibetu i otázka nástupnictví stávajícího 14. dalajlámy.

Akce se konají v Minikino Kavárně, Centru Pant, Antikvariátu a klubu Fiducia, Knihovně města Ostravy, v Zoo Ostrava a na dalších místech.

V průběhu celého měsíce poběží pro zájemce charitativní dražba obrazů jaků, jejíž výtěžek podpoří tibetské studenty.

Více na www.protibet.cz

Festival ProTibet celý březen v OstravěFestival ProTibet celý březen v OstravěFestival ProTibet celý březen v OstravěFestival ProTibet celý březen v OstravěFestival ProTibet celý březen v OstravěFestival ProTibet celý březen v Ostravě


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO