Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Galerie PLATO prodlužuje výstavu

Publikováno: 27.2.2024

Ostravská galerie PLATO prodlužuje v historických jatkách výstavu Uprchlá, našel skrýš, stále uniká, a to o týden, do 17. března. Vychází tak vstříc velkému zájmu návštěvníků i komisi evropské architektonické ceny Mies van der Rohe Award 2024, která si chce ještě jednou prohlédnout sídlo galerie.

S výstavou se ale symbolicky PLATO rozloučí už v pátek 1. března koncertem kapel Střešovická kramle a I love 69 Popgejů. Stejný den pokřtí také nové číslo časopisu Krunýř určeného dětem. Obě akce jsou součástí posledního redakčního setkání pro školy a veřejnost.

 

Vnímat svět optikou zvířete

Redakce, podle které dostala trojice veřejných setkání název, je centrem výstavy Uprchlá, našel skrýš, stále uniká s podtitulem Zvířecí zpravodajství a zabírá největší výstavní sál galerie, prostor bývalé vepřové porážky. Výstava, kterou na vodítku mohou navštívit i psi nebo kočky, různými způsoby motivuje návštěvníky a návštěvnice, aby opustili lidskou optiku a vnímali svět perspektivou zvířete.

Přímo v redakční místnosti se může každý pustit do vlastní aktivity třeba ve formě reportáže, kterou pak zanechá na obří nástěnce. Lze si tu vypůjčit jeden z autorských kostýmů zvířat ve velikostech od 2 let po dospělého a výstavu v něm projít. Výstava je prodloužena do 17. března, následně bude galerie PLATO uzavřena kvůli přípravě dvou nových výstav, z nichž první zahájí vernisáží 24. dubna 2024.

 

Návštěva mezinárodní komise

Důvodem prodloužení je vedle zájmu veřejnosti především návštěva mezinárodní komise evropské ceny pro architekturu Mies van der Rohe Award 2024, která nominovala stavbu mezi pět finalistů této nejprestižnější ceny za architekturu. Komise má zájem vidět budovu za běžného provozu. „Architektonická kvalita sama o sobě znamená jen málo, pokud není aktivním spoluhráčem funkce. Současná výstava byla pro PLATO i budovu zátěžovou zkouškou, neboť se tu potkávají dvě perspektivy – pohled architekta a ty principy současného umění, které počítají s kontaktem, neformální atmosférou a co nejméně omezovanou aktivitou návštěvníků. Pro komisi sehrála významnou roli právě schopnost architektonického konceptu vyjít vstříc velmi specifickým potřebám galerie současného umění,“ komentuje tento mimořádný úspěch ředitel galerie PLATO Marek Pokorný.

 

Přes šest tisíc návštěvníků

V den redakčního setkání v pátek 1. března se v PLATO dopoledne vystřídají skupiny z mateřské a základní školy. Pak následuje program pro veřejnost. Od 17 hodin galerie nabídne pro třetí a závěrečné setkání diskusi s autorkami a autory výstavy nazvanou Revoluce, volně navazující na předchozí debatu pojmenovanou Evoluce. O hlasitý závěr redakčního setkání se od 20 hodin v PLATO Bauhausu postarají dvě kapely, z velké většiny složené z vizuálních umělců: pražská kapela Střešovická kramle a ostravští I love 69 Popgejů.

Výstavu k 31. lednu 2024, tedy za téměř čtyři měsíce, navštívilo přes šest tisíc návštěvníků. „Speciálně zájem rodin s dětmi o výstavu nás nesmírně těší. A podstatné je pro nás i to, že pozorujeme výrazné prodloužení času, který u nás stráví, a to díky vlastnímu zapojení. Je to jeden z cílů, o který jsme usilovali,“ hodnotí výstavu ředitel galerie PLATO Marek Pokorný.

Více na: www.plato-ostrava.cz

Galerie PLATO prodlužuje výstavuGalerie PLATO prodlužuje výstavuGalerie PLATO prodlužuje výstavuGalerie PLATO prodlužuje výstavuGalerie PLATO prodlužuje výstavuGalerie PLATO prodlužuje výstavuGalerie PLATO prodlužuje výstavu


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO