Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Ostravica-Textilia se v květnu otevře veřejnosti

Publikováno: 23.2.2024

Jestli vše půjde podle plánů majitelů někdejšího obchodního domu Ostravica-Textilia, bude moci veřejnost nahlédnout do interiérů této perly Ostravy, jak dům bývá také nazýván, již během měsíce května. „V květnu plánujeme uspořádat měsíc akcí pro veřejnost,“ potvrzuje vedoucí projektu Daniel Zeman.

 

A co zvuk?

V těchto dnech uspořádali majitelé Textilie nebývalý pokus – pozvali do rozestavěného domu špičkové smyčcové kvarteto Benda Quartet. Hudebníci hráli v nejrůznějších prostorách Textilie, doslova od sklepa po půdu. „Chtěli jsme na náročném repertoáru vyzkoušet, jak bude hudba znít prostorem a působit na posluchače,“ vysvětluje Daniel Zeman. V některých ze zkoušených prostor byla kvalita zvuku dle Zemana až překvapivě dobrá. Rekonstruovanou Ostravicí zněly skladby Antonína Dvořáka, Astora Piazzolly nebo dokonce Jimyho Hendrixe.

S podobnými zkouškami budou majitelé domu pokračovat i v příštích týdnech. Na řadu přijde také mluvené slovo. Zvukaři tak mohou vyladit k co možná největší dokonalosti prostory pro budoucí veřejná čtení a další obdobné akce, které se v rekonstruované Ostravici-Textilii již brzy mají konat.

 

Jsme ve finále

Jsme ve finalizační fázi výstavby,“ říká nyní o postupu stavebních prací Daniel Zeman. Architekti dotvářejí jednotlivé interiéry, dokončuje se dvorana i legendární točité schody, které vždy bývaly ozdobou obchodního domu.

Již brzy mají rekonstruované prostory domu sloužit především umění, ale také kavárenskému životu. Pod novou značkou Boutique Bussines Inkubátor Ostravica se počítá se s restaurací a kavárnou s výhledem na náměstí Dr. E. Beneše, divadelním sálem i hudebním klubem. Svá pracoviště mají v rekonstruované Ostravici najít architekti, kreativci, divadelníci a další tvůrčí profese.

První zájemci si již podle Zemana pronajímají jednotlivé prostory a dům bude po dlouhých letech, kdy byl v katastrofálním stavu, opět sloužit veřejnosti.

 

3. březen 1930

Vůbec poprvé byl obchodní dům pro veřejnost otevřen 3. 3. 1930. Výstavba moderního obchodního paláce na třídě 28. října podle návrhu známé představitelky německé avantgardy Marie Frommerové probíhala v letech 1928–1929. V přízemí obchodního domu se prodávaly látky, spodní prádlo, bižuterie, cestovní potřeby, v 1. patře pánská a dámská konfekce, ve 2. a 3. patře dětská móda, klobouky, bytový textil a doplňky, byl zde rovněž bufet. Čtvrté patro sloužilo vedení podniku a jako technické zázemí (příjem zboží, telefonní ústředna, účtárna, vzorkovna, zkušebna, dílny, kanceláře). V roce 1934 byla prodejní plocha rozšířena do sousední budovy na rohu Nádražní ulice a třídy 28. října, vznikl tak velký obchodní palác, který svou velikostí a standardem služeb patřil k nejlepším obchodním domům v republice.

Ostravica-Textilia byla trvale uzavřena od roku 2003 poté, co se v ní v roce 2000 při neodborných stavebních úpravách zřítila část stropu. Současní vlastníci koupili notně zchátralý někdejší obchodní dům v roce 2015, celková rekonstrukce začala v roce 2021.

Více na: www.boutiqueostravica.cz

Ostravica-Textilia se v květnu otevře veřejnostiOstravica-Textilia se v květnu otevře veřejnostiOstravica-Textilia se v květnu otevře veřejnostiOstravica-Textilia se v květnu otevře veřejnostiOstravica-Textilia se v květnu otevře veřejnostiOstravica-Textilia se v květnu otevře veřejnostiOstravica-Textilia se v květnu otevře veřejnosti


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO