Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Braniboři v Čechách přicházejí na scénu

Publikováno: 20.2.2024

Poslední obnovenou operní premiérou před zahájením Smetanovského operního cyklu Ostrava 2024 budou 22. února v Národním divadle moravskoslezském Braniboři v Čechách. Historická zpěvohra o třech aktech z roku 1863 (s premiérou roku 1866) je první Mistrovou operou a vznikla pro tehdejší soutěž o nejlepší českou operu. Slavnostním představením této opery Bedřicha Smetany (1824–1884) začne pak 2. března a 4. května každý z bloků cyklu, v němž ostravské divadlo uvede v devíti po sobě jdoucích dnech osm skladatelových dokončených oper. 

 

První Mistrovo dílo

Děj opery Braniboři v Čechách se odehrává rok po úmrtí krále Přemysla Otakara II., kdy do Čech vtrhl a zpustošil je markrabě Ota Braniborský. Český národ se tehdy sešikoval k odboji. Zároveň se operou vine i příběh milostný, jak je ostatně u Smetany vždy zvykem. Dílem chtěl Smetana povzbudit národní uvědomění Čechů a zároveň postavit českou operu na evropskou úroveň. Libreto vytvořil Karel Sabina.  

Dílo (přestože jde o první Smetanovu operu) je hudebně brilantní, dodnes velmi oceňované a už ve své době převýšilo dosavadní tvorbu Smetanových současníků. Ke škodě divákově se ovšem dnes hraje velmi zřídka. V NDM zazněla poslední verze v premiéře v roce 1980 – tehdy orchestr dirigoval Václav Návrat a režii měl Rudolf Málek. Poslední inscenace vznikla v roce 2016, režíroval Jiří Nekvasil a hudebně dílo nastudoval Jakub Klecker. Oba připravují tuto verzi k obnovené premiéře s obměněným obsazením i dnes.

Smetanova první opera mě fascinuje již čtvrté desetiletí. Poprvé jsem ji důkladně poznal právě při posledním nastudování v Ostravě v roce 1980, kde jsem jako student gymnázia ztvárnil jednoho z Braniborů. Opera mne zaujala strhující energií, velkorysostí, a zároveň i paradoxy, které obsahuje – nevím, jestli cíleně od skladatele a libretisty, nebo náhodou. Nicméně se jedná o zajímavé a všeplatné stále aktuální sondy do nitra české povahy, s jistou dávkou ironie. Tyto paradoxy – pokud vznikly mimoděk – nejsou slabinou díla, ale naopak velkou výzvou,“ říká režisér Jiří Nekvasil.

Dirigent a autor hudebního nastudování Jakub Klecker dodává, že přinést na jeviště českou operu, kde má velkou úlohu sbor, který je navíc rozšířen o 60 zpěváků, je veliká radost.

Braniboři v Čechách jsou známi masovými scénami lidu – tedy velkými sborovými scénami. Smetana jako by pomyslně do hlavní role obsadil „český lid“. Rozšířený sbor opery NDM vede Jurij Galatenko.

Braniboři v Čechách zazní v novém obsazení: Michael Kubečka / David Szendiuch v roli Volframa Olbramoviče; Jiří Miroslav Procházka / Roman Vlkovič jako Oldřich Rokycanský; Martin Javorský jako Junoš; Jana Trausendmarka hrají a zpívají Martin Bárta nebo Pavel Divín; Jíru Luciano Mastro nebo Gianluca Zampieri, roli Ludiše nastudovaly Tamara Morozová a Veronika Rovná.

 

Smetanovský operní cyklus Ostrava 2024

Smetanovský operní cyklus Ostrava 2024 je největším projektem sezóny 2023/2024 v Národním divadle moravskoslezském. K dvoustému výročí narození zakladatele moderní české opery uvede NDM ve vlastním nastudování všech jeho osm dokončených oper v devíti dnech od 2. do 10. března (od data narození), druhý blok ke 140. výročí úmrtí od 4. do 12. května (po den úmrtí).

Vyprodána jsou už obě koncertně-poloscénická provedení opery Libuše, kterou pod vedením Roberta Jindry zahraje vždy v závěru každého bloku Janáčkova filharmonie Ostrava, a kromě hostujících sólistů bude účinkovat Pražský filharmonický sbor. Libuši uvede NDM v Divadle Jiřího Myrona, všechny ostatní opery tradičně v Divadle Antonína Dvořáka. Všechny Smetanovy opery má NDM na repertoáru pouze pro tuto sezónu, resp. tento rok – Rok české hudby 2024. V roce 2025 už zůstanou pouze Prodaná nevěsta a Hubička.

Braniboři v Čechách přicházejí na scénuBraniboři v Čechách přicházejí na scénuBraniboři v Čechách přicházejí na scénuBraniboři v Čechách přicházejí na scénuBraniboři v Čechách přicházejí na scénuBraniboři v Čechách přicházejí na scénu


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO