Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Roman Novák v Jámě

Publikováno: 21.12.2023

Pražský výtvarník Roman Novák /*1973/ vystavuje pět desítek svých děl v Galerii Jáma na Přívozské ulici v Ostravě. Kurátorem galerie i výstavy je Jiří Surůvka, známý ostravský tvůrce a pedagog. Výstava nazvaná Roman Novák v Jámě byla zahájena 20. prosince, potrvá až do 25. ledna 2024.

Roman Novák je podle galeristů náruživým autodidaktem, který rád experimentuje a nebojí se diváka nahlédnout do svého, mnohdy děsivého, ale poutavého světa. Novák je vyučený truhlář, absolvent obchodní školy, který již 17 let pracuje jako prodavač u společnosti Hornbach. Maluje obrazy, tvoří, lepí i sochaří. Svá díla často sestavuje dohromady tak, že využívá nejrůznějších odřezků či obalů, které v prodejně Hornbach zůstávají nezužitkovány.

„Tvorba je pro mě obsesí, maluji a tvořím denně, každou volnu chvíli,“ řekl Roman Novák během ostravské vernisáže. Do Ostravy přivezl výtvarník na pět desítek svých děl. Jeden z větších obrazů s motivem těžní věže i postaviček horníků pod zemí nazval Pokus o zázrak nad Ostravou. „Obraz jako všechny ostatní vznikl naprosto náhodně, intuitivně,“ odmítal Novák během vernisáže dotazy přítomných, zda je kvůli obrazu z hornického prostředí „šachtomilem“.

Galerii Jáma zdobí také několik dřevěných objektů. Dřevo ke své tvorbě sbírá Roman Novák během svých výprav s přáteli na jižní Moravu do oblasti Pálavy. „Zatímco přátelé sedí někde u vína, já obcházím Novomlýnské nádrže a sbírám vyplavené dřevo,“ prozradil Novák detaily ze zákulisí své tvorby.

Roman Novák v JáměRoman Novák v JáměRoman Novák v JáměRoman Novák v JáměRoman Novák v JáměRoman Novák v JáměRoman Novák v JáměRoman Novák v JáměRoman Novák v JáměRoman Novák v JáměRoman Novák v Jámě


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO