Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Tři nové výstavy Ostravského muzea

Publikováno: 8.12.2023

Vánoce ve středověké Ostravě, Anděl se jim ukázal a Pomáháme ptactvu. To jsou názvy hned tří výstav, které připravilo v měsíci prosinci Ostravské muzeum. Všechny tři výstavy, spojené s vánoční a zimní tematikou, potrvají do 28. ledna 2024. Pro školní skupiny jsou připraveny komentované prohlídky výstav a edukační aktivity v podobě vánočních workshopů.

 

Vánoce ve středověké Ostravě

Sváteční atmosféru v muzeu navozuje od 1. prosince komorní výstava Vánoce ve středověké Ostravě, jejímž kurátorem je archeolog Ostravského muzea Zbyněk Moravec. Jak název napovídá, výstava návštěvníkům přibližuje oslavy Vánoc ve středověku v Českých zemích, zejména na Ostravsku. K vidění jsou nejnovější archeologické nálezy z různých částí Ostravy. Vůbec poprvé je vystaven soubor pozdně gotických kamnových kachlů z přelomu 15. a 16. století, na nichž je vyobrazen celý vánoční příběh.

„Jedná se o kolekci, která svým svérázným zpracováním a četností nálezů patří mezi přední soubory v našich zemích, “ říká Zbyněk Moravec a dodává: „Ukazuje se, že právě vánoční příběh byl ve středověku mezi Ostravany velmi oblíbený. Ostravští měšťané si nechávali vánoční události zpodobnit na důležité součásti domácí výbavy, jako byla třeba kamna, která již od středověku umožňovala vytápění interiérů bez zadýmení.“

 

Anděl se jim ukázal

Druhá vánoční výstava, která nese název Anděl se jim ukázal, byla zahájena 7. prosince. Výstava představuje novodobé i historické lidové betlémy z etnografické sbírky muzea. „Muzeum betlémy každoročně půjčuje mnoha jiným kulturním institucím. Letos tak mají návštěvníci poprvé možnost spatřit tyto skvosty lidové, řemeslné i sériové výroby v domácím, muzejním prostředí. Jedná se o exponáty, které získalo muzeum přibližně od 20. let minulého století až po současnost, “ komentuje sbírku etnografka Markéta Palowská.

Mezi nejvzácnější betlémy patří dřevěné polychromované betlémy z 19. století, které čítají až sto součástí. K vidění jsou ale i novodobé betlémy různých velikostí. „Nejmenším kusem jsou miniaturní jesličky z kukuřičného šustí ukryté v půlce malé dýně,“ doplňuje kurátorka Palowská.

Celkovou vánoční náladu doplňují lidové podmalby na skle, vyřezávané sochy svatých či malé oltáře s vánoční tematikou, taktéž ze sbírek Ostravského muzea.

 

Pomáháme ptactu     

Poslední zimní výstava s názvem Pomáháme ptactvu bude veřejnosti zpřístupněna 14. prosince. Autorem výstavy je zoolog Mojmír Foral a tématem výstavy je ptactvo v zimě a tradiční, široce rozšířená, pomoc ptactvu během zimních měsíců. Ptáci patří mezi oblíbené volně žijící tvory, a i ve městech je typické přikrmování a pomoc ptactvu při zajišťování hnízdních možností v zimních měsících. „Důvodem bývá snaha jim pomoci, přilákat je do své blízkosti k pozorování nebo je využívat jako přirozené predátory hmyzích i jiných škůdců,“ sděluje Mojmír Foral. 

Návštěvníci se na výstavě seznámí s druhy ptáků, které mohou v zimě přikrmovat, a kterým mohou pomoci s hnízděním. Představeny budou různé typy ptačích krmítek a hnízdních budek pro konkrétní ptačí druh, jehož hnízdění by návštěvníci chtěli ve svém okolí podpořit. Dle zoologa je také důležitý výchovný přínos při pomoci těmto tvorům: „Zejména děti se přikrmováním ptáků a vyvěšováním ptačích budek učí odpovědnému vztahu k živým tvorům i k přírodě jako celku.“

 

Všechny zimní výstavy Ostravského muzea budou k vidění do 28. ledna 2024.

 

Praktické informace:

Vánoční výstavy:

I.            Vánoce ve středověké Ostravě — otevřeno bez vernisáže od 1. 12. 2023

II.           Anděl se jim ukázal — vernisáž 7. 12. 2023 v 17 hodin

III.         Pomáháme ptactvu — otevřeno bez vernisáže od 14. 12. 2023

 

Otevírací doba:

Úterý—neděle: 10—18 h

Otevírací doba během vánočních svátků:

24.—26. 12. 2023 zavřeno

31. 12. 2023 a 1. 1. 2024 zavřeno

Více na www.ostrmuz.cz  

Tři nové výstavy Ostravského muzeaTři nové výstavy Ostravského muzeaTři nové výstavy Ostravského muzeaTři nové výstavy Ostravského muzeaTři nové výstavy Ostravského muzeaTři nové výstavy Ostravského muzeaTři nové výstavy Ostravského muzeaTři nové výstavy Ostravského muzeaTři nové výstavy Ostravského muzeaTři nové výstavy Ostravského muzeaTři nové výstavy Ostravského muzeaTři nové výstavy Ostravského muzeaTři nové výstavy Ostravského muzeaTři nové výstavy Ostravského muzeaTři nové výstavy Ostravského muzeaTři nové výstavy Ostravského muzeaTři nové výstavy Ostravského muzeaTři nové výstavy Ostravského muzeaTři nové výstavy Ostravského muzea


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO