Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Popkultura a street art v Domě umění

Publikováno: 6.12.2023

Galerie výtvarného umění v Ostravě představí malby bruntálského rodáka Pavla Formana /1977/ z posledních pěti let. Vernisáž se uskuteční v úterý 12. prosince v 17 hodin a zahájí ji autor společně s kurátorem Tomášem Koudelou a Jiřím Jůzou, ředitelem GVUO. Výstava bude v ostravském Domě umění k vidění do 11. února příštího roku. 

„Pavel Forman vystudoval známou uměleckou univerzitu v Berlíně, kde čerpal nejnovější podněty a inspirační zdroje pro svou vlastní tvorbu. Procestoval celý svět, v rámci stipendií a stáží pobýval v Americe, Číně, Dánsku i Holandsku, přesto se nakonec vrátil zpět do Moravskoslezského kraje, kde žije, tvoří a zároveň předává své zkušenosti na Katedře výtvarné výchovy Ostravské univerzity, říká o autorovi náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo, který nad výstavou převzal záštitu.

  

Hybridní forma bytí

Malíř Pavel Forman se v Ostravě představí opět po pětileté odmlce. Výstava Den noci prezentuje téměř dvě desítky autorových velkoformátových pláten z let 2018–2023, na nichž se prolínají figury, prostor, čas a město Ostrava. Pavel Forman pracuje nejčastěji s akrylovými a olejovými barvami nebo kombinovanou technikou. Ve své nejnovější tvorbě potvrzuje výraznou změnu formálního akcentu své malířské práce, která je v posledních letech patrná v reduktivních přístupech k barvě a v konstrukci prostorových i objemových plánů,“ vysvětluje kurátor Tomáš Koudela.

Atypické postavy s mnoha končetinami i děti prorůstající se zvířaty jsou vždy umístěny v postapokalyptickém aranžmá na hranici světla a stínu, dne a noci. Patrná je z nich inspirace populární kulturou, ale také street artem. „V posledních letech mne velmi přitahují různé hybridní formy bytí, často si kladu otázku, co nás, lidi, odlišuje od jiných živočišných druhů,“ říká o své aktuální tvorbě malíř Pavel Forman.

 

Praktické informace

Komentovaná prohlídka výstavou s malířem Pavlem Formanem a kurátorem Tomášem Koudelou se uskuteční ve čtvrtek 1. února v 17 hodin.

Na prohlídku je nutné se rezervovat předem na webových stránkách GVUO. Spolu s malbami Pavla Formana si v ostravském Domě umění můžete prohlédnout také výstavy Antonín Tomalík mezi svými; JAROSLAV KAPEC / Mnohotvárnost života; komorní výstavu Žena v proměnách času v Kabinetu grafiky a Výstavu jednoho díla ze sbírky GVUO, která prezentuje malbu Bedřicha Dlouhého Ulička odvahy, jejímž kurátorem se stal designer obuvi Oldrich Voyta.

Dům umění, GVUO je otevřen úterý až neděle 10 až 18 hodin. Vstupné na výstavu činí 40 korun plné a 20 korun zlevněné.

Dům umění upozorňuje, že od 1. ledna dojde ke změně vstupného. Vstupenka na jednu výstavu bude stát 60 korun, zlevněná pak 30 korun. Nedělní volný vstup se přesune na pátek, vstup zdarma pro seniory nad 65 let bude v roce 2024 zachován.

 

PAVEL FORMAN / Den noci

13. 12. 2023 – 11. 2. 2024 (vernisáž 12. 12. v 17 hodin)

Kurátor: Tomáš Koudela

GVUO - Pavel Forman, vizuál výstavyPavel FormanPavel Forman - BaletkaPavel Forman - DogsPavel Forman - HexenPavel Forman - MetamorphosisPavel Forman - NoodlePavel Forman - Sniff


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO