Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Betlémy na hradě

Publikováno: 1.12.2023

Na Slezskoostravském hradě začala 30. listopadu tradiční výstava betlémů. Nabízí několik neobvyklých exponátů a potrvá až do 7. ledna 2024. Hrad je otevřen denně od 9 do 18 hodin (mimo 24. a 31. prosince, kdy bude otevřeno do 14 hodin).

Letošní výstavě dominuje betlém výtvarnice Terezy Komárkové, kterou mnozí znají, aniž by to věděli – je totiž autorkou filmové postavičky Kukyho z filmu Kuky se vrací. Ústřední svatou trojici, Marii, Josefa a Ježíška, doplňuje 365 dřevěných oveček, které paní Komárková vlastnoručně vyřezala.

Unikátní je také betlém z roku 1934, zapůjčený z Jesenického muzea. Je složen ze 600 kusů a byl vyřezáván a vystřihován z tvrdého papíru. Zapůjčeny byly také krakovské betlémy ze sbírek Slezského muzea v Katovicích, které jsou inspirovány svou barevností a stavbami východními zeměmi a oproti našim českým betlémům jsou atypické. K vidění je rovněž Vítkovický betlém ostravské výtvarnice Lenky Kocierzové s typickými ostravskými dominantami.

Na výstavě se podílely také mateřské a základní školy z Ostravy. Výstava obsahuje betlémy, které děti vyrobily ve školních třídách.

Novinkou, která loni zaznamenala velký úspěch, je soutěž „Najdi mě“. Výběrem jedné z hracích karet si můžete vyzkoušet, jak bystré je vaše oko a zda najdete všechny postavy uvedené na vytažené hrací kartě. Po splnění úkolu můžete hrací kartu vložit do speciální urny a možná vyhrajete zámeckou dárkovou sadu.

Vernisáž výstavy se konala 30. listopadu. Během vernisáže vystoupili žáci Základní umělecké školy Edvarda Runda ve Slezské Ostravě.

Vstupné na výstavu je v rámci běžného vstupného na hrad.

Více na www.slezskoostravskyhrad.cz

Betlémy na hraděBetlémy na hraděBetlémy na hraděBetlémy na hraděBetlémy na hraděBetlémy na hraděBetlémy na hraděBetlémy na hraděBetlémy na hraděBetlémy na hraděBetlémy na hraděBetlémy na hraděBetlémy na hraděBetlémy na hraděBetlémy na hraděBetlémy na hraděBetlémy na hraděBetlémy na hraděBetlémy na hraděBetlémy na hradě


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO