Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Galerie Dukla vystaví portréty z New Yorku fotografky Marie Tomanové

Publikováno: 6.9.2023

Ostravská Galerie Dukla na podzim představí tvorbu v New Yorku žijící fotografky Marie Tomanové. Ta se ve své výstavě As We Are věnuje naději, svobodě a pocitu individuality, které divákům zprostředkuje skrze sérii portrétních fotografií. Zahájení výstavy se uskuteční v úterý 12. září 2023 v 17 hodin.

Galerie Dukla již příští týden zahájí výstavu As We Are fotografky Marie Tomanové, jež sklízí úspěchy u nás i v zahraničí. Rodačka z Mikulova, která aktuálně žije v New Yorku, vystaví portrétní fotografie pocházející především z jejího projektu New York New York z roku 2021, který autorka nazývá portrétem města skrze lidi.

Na vystavených snímcích jsou zachyceni mladí lidé, kteří se věnují módě, umění a do New Yorku si přijeli splnit své sny stejně jako kdysi Tomanová. Přestože fotografované osoby jsou mnohdy výrazně nalíčené a oblečené do výstředních modelů, autorka v tom shledává určitý druh přirozenosti a svobody, které jí jsou blízké. Typickým prvkem pro Tomanovou je důraz na empatické propojení mezi vystaveným dílem a divákem. „Je to inkluzivní proces, který lidem umožňuje najít se v díle, a hraje podstatnou roli v důležitosti, kterou Tomanová přisuzuje individualitě a svobodě,“ popisují kurátoři výstavy Thomas Beachdel a Šimon Kříž tvorbu fotografky. Právě důraz na individualitu je nejen silný, ale také nadějný aspekt její tvorby. Být sám sebou je v pořádku, a to bez ohledu na to, kým jsme nebo kým chceme být.

„Toto je budoucnost bez genderových binarit a zastaralých definic krásy. Marie nám ukazuje, že lidé mohou jednoduše být. Kéž by generace mladých Američanů byla jako Mariiny fotky z newyorského Downtownu, stejně rozmanitá a inkluzivní,“ shrnuje v úvodu ke knize Young American americký fotograf Ryan McGinley autorčinusnahu skrze portréty zachytit naději v lepší budoucnost a nastavit tak zrcadlo konzervativnímu a netolerantnímu společenskému prostředí a politické situaci ve světě. „Dílo Tomanové můžeme zasadit do kontextu stále silnějšího a důležitějšího hlasu mladé kultury, který přetváří definice genderu, společnosti, kultury a možná je také součástí procesu zažehnutí nenápadné, avšak velmi nutné ideologické revoluce,“ doplňují kurátoři Beachdel a Kříž. 

Zahájení výstavy se uskuteční v úterý 12. 9. v 17 h a hudebně jej doprovodí brněnský DJ Krabs. Výstava potrvá do 12. listopadu 2023.

 

As We Are

Galerie Dukla

12. 9. – 12. 11. 2023

Umělkyně: Marie Tomanová

Kurátoři: Thomas Beachdel, Šimon Kříž

Spolukurátor: Hynek Chmelař

Kurátorský text a medailonek umělkyně: https://bit.ly/As_We_Are

 

Výstavu a činnost galerie finančně podpořil Městský obvod Ostrava-Poruba, Statutární město Ostrava a Ministerstvo kultury České republiky.

Výstava As We Are je realizována pod záštitou US Embassy Prague, za podpory firmy Fotonova a oddělení American Center Knihovny města Ostrava.

Galerie Dukla vystaví portréty z New Yorku fotografky Marie TomanovéGalerie Dukla vystaví portréty z New Yorku fotografky Marie Tomanové


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO