Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Festival Spectaculo Interesse 2023

Publikováno: 4.9.2023

Jsou to téměř čtyři roky, co se v Ostravě naposledy konal mezinárodní loutkářský festival Spectaculo Interesse. Letošní ročník festivalu se uskuteční od 1. do 6. října 2023 a Ostrava se díky němu stane na několik dní centrem evropského loutkářství.

Spectaculo Interesse je jeden z největších tuzemských loutkářských festivalů. Do Ostravy dorazí 23 souborů a divadelních uskupení z Francie, Německa, Slovinska, Polska, Slovenska a České republiky. Divadelní představení se budou odehrávat ve Studiu G, v Trojhalí Karolina, na Janáčkově konzervatoři, v galerii Plato a samozřejmě na všech scénách v Divadle loutek Ostrava. Doplní je pak bohatá studentská sekce a off program, který oživí ulice města, podobně jako tomu bylo během předchozích ročníků festivalu.

Hlavní program festivalu odstartuje 1. října v 17 hodin na hlavní scéně Divadla loutek Ostrava unikátním koprodukčním představením Divadla Drak a Bratislavského bábkového divadla Kašpárek a Zbojník. Hned první představení festivalu tak symbolicky propojuje hranici dvou blízkých států a pohraje si s tématem hranic a rozbíhá se tak tematický vizuál letošního ročníku festivalu: hranice hry. Ještě předtím však začne studentský i off program před samotným divadlem. Na ně naváže hodinové představení na Masarykově náměstí, ve kterém budou figurovat obří nafukovadla vznášející se nad hlavami diváků i světelná show. Produkce na náměstí je naplánovaná na 18:45 hodin a je pro všechny účastníky zdarma.

V dalších dnech pak diváky čeká řada zajímavých produkcí. Divadelní uskupení Plexus Polaire z Francie přiveze originální adaptaci slavné upírské legendy Drákula. Divadlo Continuo vystoupí s představením Hic sunt dracones odehrávajícím se v magickém světě představivosti, kde dochází ke spojení fyzického divadla, animace materiálů a principů výtvarného umění. Slovinské Lutkovno gledališče Ljubljana zase přiveze objektově-hudební kabaret na motivy pohádky Hanse Christiana Andersena s názvem Darkroom (česky Temná komora), které se odehrává v temné komoře při vyvolávání fotografií.

Mezi nejzajímavější inscenace letošního Spectacula Interesse bude bezesporu patřit představení 360° Virtual Puppetry: Král duchů, které odehraje Puppentheatre Zwickau z Německa. Diváci dostanou na představení speciální brýle podporující virtuální realitu, opustí díky nim jakoukoli dosud známou perspektivu v loutkovém divadle a ocitnou se ve světě virtuální reality. Představení klade otázku, kde jsou hranice loutkového divadla, potažmo divadla vůbec.

Připravena jsou i představení pro nejmenší diváky. Francouzský soubor Théâtre Désaccordé odehraje hned několikrát představení Zamotané čáry určené pro děti dokonce už od jednoho roku. A scéna Bajka Těšínského divadla vystoupí se svým interaktivní představením plným světel, zvuků, atmosféry a nálad pro děti od tří let s názvem Barvy.

Letošní ročník festivalu se koná se pod záštitou ministra kultury České republiky Mgr. Martina Baxy, náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje Mgr. Lukáše Curyla a náměstkyně primátora statutárního města Ostravy Ing. Lucie Baránkové Vilamové Ph.D.

Festival je realizován za finanční podpory statutárního města Ostrava, Moravskoslezského kraje a ministerstva kultury ČR.

Více informací na www.spectaculo.cz

Festival Spectaculo Interesse 2023


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO