Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Svatováclavský hudební festival začíná

Publikováno: 4.9.2023

Největší mezinárodní festival tzv. staré a duchovní hudby v ČR letos proběhne ve dnech 5. – 28. září a nabídne 23 projektů, mezi nimiž bude i balet v kostele, barokní opera s loutkami, a především koncerty světově uznávaných interpretů v atraktivních chrámech celého Moravskoslezského kraje.

Jubilejní 20. ročník nese podtitul „the best of SHF“ a bude přehlídkou jedinečných projektů i osobností duchovni, komorní a staré hudby napřič festivalovou historii.

 

Silné zážitky posluchačům

Snažil jsem se retrospektivně ohlédnout a uvědomit si nejen ty nejpopulárnější, ale pro mě osobně opravdu zajímavé festivalové momenty. Snad se mi to podařilo a přivezeme opravdové skvosty, které v posluchačích zanechají silné zážitky. A vzhledem k tomu, že si velice vážím našich rezidenčních souborů, nebudou chybět Collegium 1704, Collegium Marianum i Česky filharmonicky sbor Brno vedený Petrem Fialou. Pravě tato jedinečná osobnost hudební kultury oslaví 80. narozeniny – jako poděkovaní i oceněni jeho práce, díky niž se sbor stal opravdu světově uznávaným, mu bude věnován závěrečný koncert festivalu, na kterém zazni jeho Stabat Mater a Janáčkova Glagolská mše,“ uvádí ředitel a dramaturg SHF Igor Františák.

 

Barvy Francie v Ostravě

Během záři vystoupí fenomenální houslista Dmitrij Sitkoveckij společně s pianistou Janem Bartošem, legenda barokního violoncella Christophe Coin, housloví virtuosové Jiří Vodička i Jan Špaček či hornista Radek Baborák.

Těšit se návštěvníci festivalu mohou na tělesa jako Accademia OZoboni, Pavel Haas Quartet, Terra Nova Collective, ale i crossoverový projekt Dana Barty s Robert Balzar Triem a brněnskou filharmonii.

K jedněm z nejzajímavějších bodů celého festivalu patří také uvedení Beethovenovy Mše C Dur v novogotické perle Ludgeřovic v pátek 8. září nebo koncert Barvy Francie, kdy v pátek 15. záři zazni v Evangelickém Kristově kostele v srdci Ostravy půvabná díla Berlioze a Ravela v podaní Isabelle Druet a PKF – Prague Philharmonia pod vedením Philippa Bernolda.

 

Více na www.shf.cz

Svatováclavský hudební festivalDan BártaEscualo QuintetFilharmonie BrnoJiří VodičkaKateřina KněžíkováPražský komorní balet


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO