Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Den architektury také v Ostravě

Publikováno: 24.8.2023

Konec září a začátek října bude patřit architektuře. Největší architektonický festival u nás Den architektury nabídne mezi 29. zářím až 5. říjnem na více jak 400 zdarma přístupných akcí po celé České republice i na Slovensku.

 

Exkurze i architektonické procházky

Pestrý festivalový program se uskuteční i v Moravskoslezském kraji a pozve opět na exkurze do běžně nepřístupných budov, architektonické procházky s poutavým výkladem, přednášky, cyklovyjížďky nebo program pro děti. Festival se letos zaměří na výjimečná konstrukční řešení, a to jak v historické architektuře, industriální architektuře, tak u staveb 20.–21. století.

„Na nejrůznějších místech republiky připomeneme také dílo výjimečného představitele barokní gotiky Jana Blažeje Santiniho-Aichela, od jehož úmrtí uplyne letos 300 let, a vydáme se také po stavbách jednoho z nejvýraznějších představitelů poválečné architektury u nás – Karla Pragera, který se narodil před 100 lety,“ uvádí zakladatelka a ředitelka Dne architektury Marcela Steinbachová. Program Dne architektury vzniká ve spolupráci s místními spolky, iniciativami či architekty.

 

Poruba, Přívoz i Černá louka

13. ročník festival Den architektury zamíří také do Ostravy, a to do běžně nepřístupných budov i na netradiční místa. Zájemci se mohou vydat například po stopách světoznámého urbanisty Camilla Sitteho, který působil v Přívoze a narodil se před 180 lety, s historiky architektury Romanou Rosovou a Martinem Strakošem. Jeho odkazu bude věnován i program, který mimo jiné připomene jeho zásadní knihu Stavba měst podle uměleckých zásad.

Festival dále pozve do nové budovy Fakulty umění Ostravské univerzity, kterou zájemce provede osobně autor stavby Kamil Mrva. Na programu je také návštěva sídla společnosti Raynet Tower s autorem rekonstrukce Petrem Kundrátem nebo výprava za uměleckými sbírkami Univerzitního muzea Vysoké školy Báňské -Technické univerzity Ostrava.

 

Ostrava jako souměstí

Den architektury zamíří také do Dolní oblasti Vítkovice, kde provede návštěvníky nově zrekonstruovanými částmi bývalé vítkovické koksovny. Další z procházek bude věnována rozvoji Černé louky. V roce 100. výročí narození Karla Pragera festival připomene i netradiční aspekty porubské Sorely. Právě zde se můžeme setkat s Pragerovou ranou tvorbou. V Galerii Plato bude v rámci festivalu zahájena výstava prací studentů ateliéru urbanismu FA ČVUT, kteří se zabývali specifickou povahou Ostravy jako souměstí. Jednotlivé projekty představí sami studenti a studentky společně s architekty Jiřím Mikou a Janem Sedlákem.

 

Vstup na akce je zdarma, v některých případech je potřeba s ohledem na kapacity rezervace předem. Podrobný program na www.denarchitektury.cz.

PorubaPlatoPlatoDolní oblast VítkoviceDolní oblast VítkovicePorubaPřívozPřívoz


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO