Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Černá perla se otevřela veřejnosti

Publikováno: 14.8.2023

Ikonická budova zvaná Černá perla na Slavíkově ulici v Porubě po dlouhé rekonstrukci opět slouží veřejnosti. Své ambulance zde pod hlavičkou Klinika Černá Perla otevřeli lékaři, během následujících měsíců má přibýt mimo jiné i stylová kavárna v přízemí.

Rekonstrukční práce byly zahájeny loni v dubnu. Černá perla, dvanáctipodlažní budova v bruselském stylu, několik let předtím chátrala. V minulosti se o ní přemýšlelo dokonce i jako o novém sídle porubské radnice, projekt se však ukázal jako nereálný.

Zástupci Kliniky Černá Perla uspořádali 14. srpna u příležitosti otevření budovy Den otevřených dveří, který se setkal s velkým zájmem. Lidé čekali před budovou ve frontách, jen aby se mohli do nově otevřených prostor podívat. Původně kancelářská budova byla postavena v letech 1960–1969 a není památkově chráněná.

Už nyní v Černé perle fungují ordinace plicní, chirurgie nebo všeobecný lékař, během příštích měsíců přibude také například stomatologická ambulance nebo neurologie. „Černá perla znamená pro celou lokalitu obrovský potenciál, první impuls. Je naplánovaná řada dalších kroků, které v budoucnosti celou lokalitu promění,“ uvedla během Dne otevřených dveří starostka Poruby Lucie Baránková Vilamová.

Do konce roku vznikne v přízemí budovy kavárna ve stylu 60.let. Ta se má stát podle ostravského architekta Davida Kotka, autora celého projektu rekonstrukce, „nejlepší v celé Ostravě“. V areálu má také lidem brzy sloužit nová lékárna nebo květinářství. Uvnitř Černé perly je ve všech patrech k vidění série obrazů akademického malíře Adama Jílka. Obrazy zobrazují jednotlivá lékařská oddělení.

Součástí kompletní rekonstrukce bylo také zhotovení vyhlídkové terasy v nejvyšším patře budovy, ze které se nabízí unikátní pohled na blízkou Porubu, ostravské komíny i vzdálenější Beskydy.

Černá perla se otevřela veřejnostiČerná perla se otevřela veřejnostiČerná perla se otevřela veřejnostiČerná perla se otevřela veřejnostiČerná perla se otevřela veřejnostiČerná perla se otevřela veřejnostiČerná perla se otevřela veřejnostiČerná perla se otevřela veřejnostiČerná perla se otevřela veřejnostiČerná perla se otevřela veřejnostiČerná perla se otevřela veřejnostiČerná perla se otevřela veřejnostiČerná perla se otevřela veřejnostiČerná perla se otevřela veřejnostiČerná perla se otevřela veřejnostiČerná perla se otevřela veřejnostiČerná perla se otevřela veřejnosti


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO