Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Cipísek, permoníci, šťastný princ i děvčátko Mono

Publikováno: 24.7.2023

Galerie výtvarného umění v Ostravě otevřela v úterý 18. července výstavu Ilustrátoři s očima dítěte určenou dětem a jejich doprovodu. Interaktivní výstava seznamuje hravou formou s přibližně třicítkou ilustrací ze sbírky GVUO a pobízí k rozvíjení kreativity přímo v prostoru galerie. V ostravském Domě umění ji můžete navštívit až do 1. října.

 

Interaktivní a relaxační zóny

Výstava představuje výběr přibližně třicítky ilustrací ze sbírky GVUO určených pro dětského čtenáře, které byly vytvořeny technikami, jako jsou například akvarel, tempera, pastel nebo tuš. Součástí výstavy jsou interaktivní a relaxační zóny s tvůrčími úkoly, v nichž si děti mohou hrát, tvořit, číst si, bavit se, odpočívat, rozvíjet své smyslové poznání i svou kreativitu. Na výstavním projektu spolupracovalo odborné a lektorské oddělení GVUO.

„Výstava obsahuje celkem šest interaktivních zón inspirovaných vystavenými díly pěti českých ilustrátorů ze sbírky GVUO. Snažily jsme se vymyslet takové úkoly, aby rozvíjely touhu dětí po smyslovém poznávání a probouzely v nás dobro. Motivujeme děti k zábavě, ale i ponaučení, které se vyskytuje právě v knížkách pro děti,“ vysvětlila Jana Sedláková, lektorka GVUO.

 

Kouzlo fantazie
Výstava Ilustrátoři s očima dítěte nabízí zážitek dětem i jejich dospělému doprovodu. Děti se mohou nechat inspirovat úkoly, jako například vymysli vlastní pohádku inspirovanou ilustracemi Jana Provazníka, nakresli uhlím permoníka a podobně.

„Pokud budete tvořením a fantazírováním už příliš unavení, můžete si odpočinout v relaxační zóně a poslechnout si zvukovou nahrávku příběhu Šťastného prince nebo se ponořit do pohádkových knížek, jejichž nádherné ilustrace vás ve výstavním sále obklopí,“ uzavřela Zuzana Grulichová, lektorka GVUO. 

 

Nejenom dětem
V GVUO si nyní můžete prohlédnout také výstavy JAN WOJNAR, MARTIN STRAKA / Monsieur Le Mans, komorní expozice Hudba v nás v Kabinetu grafiky a malbu Jana Zrzavého Stromy, kterou vybrala herečka a zpěvačka Zuzana Stivínová mladší. Dům umění, GVUO je otevřen úterý až neděle 10 až 18 hodin. Vstupné na výstavu činí 40 korun plné a 20 korun zlevněné. V neděli a pro seniory je vstup volný.

Ilustrátoři s očima dítěteIlustrátoři s očima dítěte, foto: Roman PolášekIlustrátoři s očima dítěte, foto: Roman PolášekIlustrátoři s očima dítěte, foto: Roman PolášekIlustrátoři s očima dítěte, foto: Roman PolášekIlustrátoři s očima dítěte, foto: Roman PolášekJan Provazník - Ilustrace k Pohádce o permonicíchKvěta Pacovská - Ilustrace ke knize Mono a ukradený časKvěta Pacovská - Ilustrace ke knize Mono a ukradený časOlga Čechová - Ilustrace k pohádce O slepičce a kohutkoviOta Janeček - Noční městoOta Janeček - Princ s ptáčkemRadek Pilař - Ilustrace ke knize Obrázky z lesa ŘáholceRadek Pilař - Ilustrace z knihy Hádej, hádej, neprohádej


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO