Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Keramické sympozium zahájeno

Publikováno: 17.7.2023

Pětice výtvarníků z Česka a Slovenska tvoří v těchto dnech v ateliérech ostravské umělecké školy Ave Art sochy, které během následujících měsíců ozdobí veřejný prostor na Ostravsku. Jedná se již o druhý ročník Keramického sympozia.

Podle zakladatelky sympozia Romany Vaverové jde o ojedinělý projekt spojující průmysl a umění. Keramické sochy budou na začátku měsíce září vypáleny v průmyslových pecích společnosti SEEIF Ceramic ve Vítkovicích, v prostorách, kde dříve bývala vítkovická šamotárna. Poté budou vystaveny v galerii Futureum v Dolních Vítkovicích.

 

Téma: Počátek

Loni bylo ústředním tématem sympozia slovo Naděje. A to v souvislosti s již tehdy ustupující covidovou pandemií. Letos má sympozium heslo Počátek. „Vše opět funguje a my znovu začínáme,“ vysvětluje název Romana Vaverová.

Sympozia se účastní tvůrci Mirka Špačková, Jiří Břenek, Lenka Morávková, Andrej Frič a Jana Mikysková. Vznikající sochy symbolizují například megalitické stavby, začátek dne ženy, vznik Země nebo také průmyslové Vítkovice s komíny.

 

Pocta Vítkovicím

Zakladatelka sympozia Romana Vaverová chystá spolu s výstavou soch ve vítkovickém Futureu i křest knihy. „Zamilovala jsem se do Vítkovic v období Paula Kupelwiesera,“ uvádí Vaverová. Paul Kupelwieser byl ocelářský manažer a od roku 1876 generální ředitel Vítkovických železáren. Zasloužil se o to, že se Vítkovické železárny staly předním hutním podnikem monarchie a samotné Vítkovice jedním z nejmodernějších průmyslových měst tehdejší Evropy. „Napsala jsem o tomto období román pojmenovaný Železné katedrály. Jde o velkou poctu historii Vítkovic. Knihu pokřtíme současně s připravovanou výstavou,“ říká Vaverová.

Sochy z právě probíhajícího sympozia pak budou zdobit veřejný prostor. Loni vzniklá díla našla místo v uměleckých školách, v Mendelově muzeu ve Vražném nebo v prostorách Charity.

 

Více na:

www.keramicke-sympozium.cz a www.futureum.cz

Keramické sympozium zahájenoKeramické sympozium zahájenoKeramické sympozium zahájenoKeramické sympozium zahájenoKeramické sympozium zahájenoKeramické sympozium zahájenoKeramické sympozium zahájenoKeramické sympozium zahájenoKeramické sympozium zahájenoKeramické sympozium zahájenoKeramické sympozium zahájeno


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO