Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Dvě výstavy Ostravského muzea

Publikováno: 14.7.2023

Ostravské muzeum zahájilo 13. července výstavu obrazů a instalací ostravského výtvarníka Marka Nenutila Air, Earth, Fire, Water a prezentaci plakátů Ostravská popmusic scéna dokumentující hudební dění v Ostravě za více než dvacet pět let. Plakáty budou k vidění v prostorách muzea do 27. srpna, Nenutilova díla až do 17. září.

 

Air, Earth, Fire, Water

Výstava Air, Earth, Fire, Water (Vzduch, země, oheň, voda) představuje aktuální tvorbu umělce Marka Nenutila. V jeho obrazech a instalacích z let 2021-2023 se střídají pestrobarevné přírodní motivy květů, zvířat, hmyzu, ojediněle i lidských figur.

„Marek Nenutil je výjimečný především pestrostí témat, stejně tak jako technik, které využívá. Od mládí nejvíce tíhl ke kresbě a malbě, ale zajímala ho tvorba objektů, když skládal dioramata z nepřeberného množství nalezených předmětů, prošel též epizodou grafitti. Stěžejním tématem Markovy tvorby byl dlouhodobě člověk, ať už ve vztahu ke společnosti, sám k sobě nebo k přírodě. Avšak pozoruhodná změna v Markově práci přichází v roce 2021, který reprezentuje jeho odvrácení pozornosti od člověka směrem k přírodním motivům, ve kterých zdánlivě nachází vnitřní klid a smíření. Želvy plavající v pestrobarevném oceánu nebo květy ve své přirozené jednoduché kráse však jako by implicitně poukazovaly na křehkou rovnováhu, o kterou přicházíme. Jako jednu ze svých inspirací ostatně Marek uvádí dokument Antropocén: Epocha člověka, který přináší provokativní zážitek poukazující na dopad lidstva na naši planetu“, sděluje ve svém textu o Nenutilově tvorbě Vojtěch Fiala.

Součástí výstavy je venkovní instalace streetartově pojatého vraku automobilu na Masarykově náměstí v blízkosti Ostravského muzea.

„Auto je pro mě symbolem moderního člověka a globálních ekologických problémů. Na vrak v prostoru před muzeem navazují moje vystavená plátna, na kterých jsem zachytil čistou a nezasaženou přírodu. Dovnitř vraku jsem vložil použité předměty, které z mého pohledu zastupují současnou konzumní společnost,“ vysvětluje svůj záměr autor výstavy Marek Nenutil.

Vernisáž zpestřil svým výstupem ostravský výtvarník a performer Jiří Surůvka. Marku Nenutilovi oblékl svůj známý kostým Batmana, a to jako symbol předání žezla mladší generaci. Sám Surůvka si pak nasadil na hlavu masku smrtky, obraz generace odcházející…

 

O autorovi:

Marek Nenutil (*1978) je stálice české výtvarné scény. Prošel řadou uměleckých škol, například u grafického výtvarníka Josefa Odrášky v Ostravě a Miroslava Bravence v Brně. Navštěvoval ateliér malby prof. Daniela Balabána na Fakultě umění Ostravské univerzity. V minulosti se profesionálně věnoval ilustraci nebo tvorbě muralů v interiérech i exteriérech. Dnes se volně pohybuje na pomezí současné dynamické figurativní malby, objektu, dioramat a instalací. Má za sebou desítky samostatných výstav v ČR i zahraničí a jeho díla jsou zastoupena ve sbírkách v Evropě i USA.

 

Ostravská popmusic scéna

„Výstava představuje reprezentativní výběr ze souboru devíti set plakátů koncertů popmusic v Ostravě a okolí. Soubor tvoří novou kapitolu sbírky Ostravského muzea, která vznikla z podnětu Jaroslava Brandýse v roce 2022 a dokumentuje hudební dění popmusic na ostravské scéně zhruba od roku 1995 do současnosti,“ říká kurátorka výstavy Lenka Černíková a dodává: „Soubor je unikátní nejen svým počtem a kontinuitou, ale je též jedinečným dokladem společenského života a hudební kultury ve městě za více než dvacet pět let. Sbírku postupně digitalizujeme a chceme ji zpřístupnit veřejnosti prostřednictvím programu VADEMECUM Ostravského muzea.“

Více než sedmdesát plakátů představuje jak úspěšná ostravská hudební centra a kluby (Garage, Tančírna, Fabric, Barrak, Chlív, Brickhouse a další), tak řadu osobností a kapel, které na ostravské popové scéně vyrostly, a kteří jsou s ostravskou scénou spjati.

Dvě výstavy Ostravského muzeaDvě výstavy Ostravského muzeaDvě výstavy Ostravského muzeaDvě výstavy Ostravského muzeaDvě výstavy Ostravského muzeaDvě výstavy Ostravského muzeaDvě výstavy Ostravského muzeaDvě výstavy Ostravského muzeaDvě výstavy Ostravského muzeaDvě výstavy Ostravského muzeaDvě výstavy Ostravského muzeaDvě výstavy Ostravského muzeaDvě výstavy Ostravského muzeaDvě výstavy Ostravského muzeaDvě výstavy Ostravského muzeaDvě výstavy Ostravského muzeaDvě výstavy Ostravského muzeaDvě výstavy Ostravského muzea


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO