Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Lávka do Dolní oblasti je otevřena

Publikováno: 9.6.2023

Pěší a cyklisté mohou od 9. června využívat novou lávku spojující slezskoostravský břeh řeky Ostravice s Dolní oblastí Vítkovic. Autorem lávky je architekt Josef Pleskot. Stavba trvala 14 měsíců.

Scenérie řeky i industriální panoráma

Nová komunikace pro pěší i cyklisty nabízí ideální spojení centra města s národní kulturní památkou Dolní oblast Vítkovice a je pokračováním stávající cyklostezky „E,“ vedené po pravém břehu řeky. Území, přes které je nové pěší a cyklistické propojení vedeno, je charakteristické svojí industriální minulostí. Kromě řeky, jejíž tok je veden v regulovaném řečišti, se v území nachází soustava železničních kolejí a dalších staveb

Nové propojení Slezské Ostravy a Vítkovic nabízí možnost rychlého i bezpečného spojení, využijí je nejen Ostravané, ale také lidé mířící na festivaly do Dolní oblasti Vítkovice. Oceňuji, že se lávku podařilo zpřístupnit ještě před prázdninami, které sebou přinesou i festivaly a další volnočasové aktivity. Lidé jistě ocení její umístění, překrásnou scenérii řeky i panoráma industriální památky Dolní oblasti Vítkovice, stejně jako dokonalost jejího tvaru. Poděkování náleží všem, díky jejichž idejím, umu a řemeslné dovednosti byla lávka vystavěna,“ konstatoval Jan Dohnal, primátor města.

Originální křivka

Stavbaři lávku osadili nad řeku Ostravicí v prosinci loňského roku. Proces zavěšení lávky můžete zhlédnout v odkazu https://www.youtube.com/watch?v=gZHYoCHdyXk. K instalaci bylo zapotřebí celé řady specifických postupů.

Pro dokončení lávky však bylo nutné aplikovat pochozí vrstvu. Podmínkou aplikace stěrky byl zcela suchý a bezprašný povrch lávky, minimální teplota podkladu 10 stupňů Celsia a zároveň specifická vlhkost. Toho se podařilo dosáhnout až na konci měsíce května, v červnu tedy mohlo dojít k otevření lávky pro veřejnost.

Zajímavá je niveleta (tvar) konstrukce. Pole nad vlečkou je z důvodu průjezdného profilu pro vlak nadvýšené v oblouku a pro pole nad řekou zvolil architekt tvar oblouku opačného. Výsledkem je tak originální křivka, která zaujme jak při pohledu zvenčí, tak i při pohybu po lávce.

Po Janu Balabánovi?

„Soustava obou lávek vytváří jeden celek, působící v daném krajinném kontextu zcela samozřejmě a nepostrádá určitou velkorysost, která postindustriální krajině Ostravy velmi sluší. Neskrývám velkou radost, že se můj záměr podařilo realizovat za tak krátký čas a s takovou elegancí. Jde o velmi důležitý svorník mezi dotčenými částmi města, který lidem nabídne alternativu velmi rychlého cyklistického spojení, ale také krásnou procházkovou trasu plnou překvapivých zážitků. Mám ještě tajné přání, kdyby se podařilo, aby lávka byla pojmenována po Janu Balabánovi, spisovateli, který dalece přesáhl hranice regionu a významně přispěl do pokladnice české literatury,“ uzavřel Josef Pleskot.

Lávka přes Ostravici, foto: Adolf HorsinkaLávka přes Ostravici, foto: Adolf HorsinkaLávka přes Ostravici, foto: Adolf HorsinkaLávka přes Ostravici, foto: Tomáš BayerLávka přes Ostravici, foto: Tomáš BayerLávka přes Ostravici, foto: Tomáš Bayer


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO