Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Marná lásky snaha

Publikováno: 9.6.2023

Činoherní soubor Národního divadla moravskoslezského uvede pod vedením renomovaného slovenského režiséra Romana Poláka komedii Williama Shakespeara (1564–1616) Marná lásky snaha.

Premiéra „komedie jiskřivé jako bublinky sektu“ – řečeno slovy překladatele Martina Hilského – bude v Divadle Jiřího Myrona 10. června.

Zamilovat se dle patřičného rozvrhu

Shakespearova komedie je plná radostí ze vzájemného pábení. Předem je jasné, která ze čtyř dam (do Navarry přijíždí vyjednávat francouzská princezna a její družina) má vyhlédnutého kterého ze čtyř pánů. Hned při prvním setkání se i páni dle daného rozvrhu patřičně zamilují. Divák sleduje souboj pohlaví, kde mají ženy jasnou převahu. Mnohem podstatnější je ale zjištění, že žádné příkazy a zákazy neumlčí lidskou přirozenost. Přísaha pánů po tři roky jen studovat a zříci se světských radostí je totiž odsouzena k nezdaru už ve chvíli, kdy je vyřčena. Pod rouškou komedie se zde skrývají i velká životní dramata…

Naparování se, tokání i tetelení

Režisér Roman Polák inscenoval v různých divadlech už sedm Shakespearových her, nad nabídkou uvést v Ostravě Marnou lásky snahu nejprve váhal. „Ne kvůli složitosti děje nebo nezvyklému tématu. Naopak, děj je jednoduchý, téma ve svém paradoxu lehce předvídatelné. Složitá je ale struktura, vrstevnatost jazyka. Shakespeare rozehrává skrze jazykový styl svých postav bujaré orgie metafor, přirovnání, paradoxů, ironií, cynismu i jemných kapilár citu. A za tím vším cítíme až neuvěřitelně pravdivé poznání života. To naparování se, tokání, tetelení se nebo jednodušeji řečeno předvádění se (…) v tomto lidském stádu Shakespearových postav nás pobaví, rozesměje, ale snad nám dokáže zpřístupnit i nadhled nad námi samotnými. To je pro mě výzva, proto jsem nabídku přijal.“

Téma je věčné

Scénicky – vizuálně pojal tým Romana Poláka komedii moderně. „Kostýmy Petera Čaneckého jsou současné, také scéna Pavla Boráka. Nebudeme se alibisticky skrývat za historismem. Téma je věčné. V okamžiku pokusu stát se dokonalým všechny nedokonalosti vylézají z koutů. V okamžiku rozhodnutí vzdát se vášně ožívají vášně skryté, vědomé i ty podvědomé,“ poeticky uzavřel Roman Polák.

Obsazení:

František Strnad (Král navarrský Ferdinand), Milan Cimerák (Biron), Martin Dědoch (Longaville), Vít Roleček (Dumaine), Sabina Muchová (Princezna francouzská), Aneta Kaluža Klimešová (Rosalina), Viktória Pejková (Kateřina), Sára Erlebachová (Marie) a další.

V NDM se zatím hrála Marná lásky snaha jen jednou v překladu Josefa Václava Sládka (rok 1924). Překlad Martina Hilského z roku 1986 (premiéru měl v Národním divadle v roce 1987) si vybral pro ostravskou inscenaci režisér Roman Polák.

Marná lásky snahaMarná lásky snahaMarná lásky snahaMarná lásky snahaMarná lásky snahaMarná lásky snahaMarná lásky snahaMarná lásky snahaMarná lásky snaha


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO