Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Bílý dům na Černé louce i nový vnitroblok

Publikováno: 7.6.2023

Národní divadlo moravskoslezské připravuje druhou etapu rekonstrukce Divadla Jiřího Myrona. Zahrne modernizaci hlediště a jevištních technologií, rekonstrukci zázemí divadelního provozu a revitalizaci vnitrobloku DJM s technickým zázemím.

Druhou etapu rekonstrukce Divadla Jiřího Myrona včetně úprav vnitrobloku ale může NDM realizovat až poté, co opraví pavilon G na ostravské Černé louce a přesune tam produkce z tohoto divadla.

 

Modernizace Divadla Jiřího Myrona

„Jevištní technologie v Divadle Jiřího Myrona jsou na hranici životnosti – mají více než 35 let. Je nutné je vyměnit za nové. Modernizace se dočká jeviště i hlediště. Opravíme a rozšíříme zázemí divadelního provozu: potřebujeme nové šatny, skladovací i zkušební prostory. Modernizace ale zahrne například také vzduchotechniku a vytápění divadelního komplexu, a to zlepší celkový divácký i zaměstnanecký komfort. Uvnitř divadla budeme mít víc zaměstnaneckých parkovacích míst a pamatováno je i na zeleň a nové napojení na vnější komunikace,“ popisuje připravované změny ředitel NDM Jiří Nekvasil.

 

Za dva roky do bílého domu

Začít ovšem tato etapa může až poté, co se divadelní produkce z DJM přesunou do opraveného pavilonu G na Černé louce. Stavební povolení na rekonstrukci „Géčka“ dostalo divadlo letos na jaře a stavět by se mělo začít nejpozději na podzim, právě běží soutěž na dodavatele. Finance poskytne zřizovatel – město Ostrava, částečně se v závěrečných fázích bude podílet i NDM. V objektu a jeho okolí končí přípravné práce. Pokud vše půjde podle plánu, hotovo by mohlo být přibližně za dva roky od zahájení stavby.

„Pavilon se promění v bílý dům na Černé louce. V ‚Géčku‘ vznikne studiová scéna; ta nám v budoucnu umožní plnohodnotně hrát a zároveň oživí dříve oblíbený prostor na výstavišti. Kapacitně a rozměrově jde o prostor určený divadlu a kulturním akcím pro asi 220 diváků, ale bude to prostor variabilní, s možností rozšíření. Takový divadlu i Ostravě chybí. Budeme jej pochopitelně plnohodnotně využívat i po dokončení druhé etapy rekonstrukce Divadla Jiřího Myrona a předpokládáme, že 12 měsíců v roce,“ zdůrazňuje ředitel NDM Jiří Nekvasil.

 

Nová podoba Černé louky

Rekonstrukce pavilonu G bude jedním z prvních kroků na cestě k nové podobě místa a budova se stane dalším důvodem pro navštívení tohoto důležitého veřejného prostranství v centru města. Zamýšlená proměna Černé louky bude spočívat v postupném dotvoření prstence staveb kolem zelené plochy tak, aby došlo k oživení a ucelení celé lokality, " doplnil ředitel Městského ateliéru prostorového plánování a architektury (MAPPA) Ondřej Vysloužil.

Pavilon G byl postaven v roce 1961 podle návrhu architekta Josefa Jiřičného, otce známé architekty Evy Jiřičné.

 

Vnitroblok a výstava

NDM v těchto dnech rovněž představilo vítěze architektonické soutěže o novou podobu vnitrobloku Divadla Jiřího Myrona. Zvítězil návrh Szymona Rozwałky a jeho devíti spolupracovníků. Výstava architektonických návrhů úprav vnitrobloku je nyní k vidění v prostorách divadla Jiřího Myrona až do konce současné sezóny.

Bílý dům na Černé louce i nový vnitroblokBílý dům na Černé louce i nový vnitroblokBílý dům na Černé louce i nový vnitroblokBílý dům na Černé louce i nový vnitroblokBílý dům na Černé louce i nový vnitroblok


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO