Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Poznávací Báňské spěšné vlaky po uhelných vlečkách v OKR budou jezdit od 10. června!

Publikováno: 23.5.2023

Stejně jako v minulých letech pořádá Slezský železniční spolek komentované jízdy speciálních osobních vlaků po neveřejných uhelných vlečkách na Ostravsku a Karvinsku. Uvidíte například jak vypadá rekultivovaná krajina na Ostravsku, kde těžba skončila v devadesátých letech dvacátého století a co nám tady po ni zůstalo.

Budete se proplétat starou "Karwinnou", kterou znáte z románu Šikmý kostel paní Karin Lednické a navštívíte monumentální těžní věž typu Walsum někdejšího dolu Barbora v Karviné- Dolech. Uvidíte poslední činný černouhelný důl u nás a při troše štěstí vám průvodci tam ukáží i fenomén, který v našich zeměpisných šířkách začíná být velice vzácný, tedy živý horník.

Jízda Báňského spěšného vlaku trvá bezmála tři hodiny, které jsou prošpikované nejen zajímavostmi, ale také netradičními pohledy z okna na ta místa, kam není jiným vlakům dovolen vjezd a kam je běžným smrtelníkům vstup přísně zapovězen.

Samozřejmostí je odborný výklad o všem zajímavém, co budete moci za okny vlaku spatřit a o historii dobývání uhlí a těžkého průmyslu v našem regionu. Součástí jízdy jsou i tři fotozastávky, během kterých bude možno z vlaku vystoupit a pořídit si interesantní fotografie osobního vlaku pod majestátem těžních věží.

Vlaky budou jezdit od 10. června vždy o všech sobotách a nedělích až do 17. září.
Odjezdy vlaků:
Sobota 12:40 Nádraží Ostrava – Střed
Neděle 12:40 Nádraží Havířov
Po cca dvou a půl hodinách jízdy se pak vlaky budou vracet do svých výchozích stanic.

Jízdenky na Báňský spěšný vlak lze zakoupit online

Jízdy jsou pořádány díky finanční podpoře Moravskoslezského kraje, ve spolupráci se společností PKP CARGO International a Moravskoslezské Investice a Development, a.s.

Poznávací Báňské spěšné vlaky po uhelných vlečkách v OKR budou jezdit od 10. června!Poznávací Báňské spěšné vlaky po uhelných vlečkách v OKR budou jezdit od 10. června!Poznávací Báňské spěšné vlaky po uhelných vlečkách v OKR budou jezdit od 10. června!Poznávací Báňské spěšné vlaky po uhelných vlečkách v OKR budou jezdit od 10. června!


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO