Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Blíží se Ostravská muzejní noc

Publikováno: 10.5.2023

Letošní téma: recyklace

Třicet jedna ostravských organizací přivítá své návštěvníky v sobotu 20. května ve večerních hodinách zdarma v rámci kulturního festivalu Ostravská muzejní noc. Tématem letošního ročníku je recyklace a festivalový program nabídne mimo jiné i kreativní nápady, jak naložit s upcyklovatelným odpadem. Festival bude zahájen před Novou radnicí na Prokešově náměstí v Ostravě v 17.30 hodin.

 

Jan Prokeš a otevřená radnice

„Rád bych všechny pozval na tradiční zahájení Ostravské muzejní noci před budovu Nové radnice na Prokešovo náměstí, kde noc plnou poučné zábavy stylově odstartujeme. Letos se její konání kryje s „Prokešovým týdnem“, kdy si připomínáme 150 let od narození Jana Prokeše, prvního českého starosty našeho města. Pro návštěvníky jsme tedy připravili oblíbené komentované prohlídky radničních prostor. I muzejní noc může být kouzelná, třeba se mezi námi z hlubin minulosti vynoří sám Jan Prokeš! Přístupná bude také naše unikátní radniční věž s vyhlídkou a nepřijdete ani o doprovodný program. Jeho hlavním tématem je recyklace,“ sdělil primátor statutárního města Ostravy Jan Dohnal.

 

Vyhnout se zbytečnému odpadu

„Čtrnáctý ročník festivalu Ostravská muzejní noc je inspirován udržitelným přístupem k životu. Vyhneme se proto zbytečnému odpadu a ten provozní budeme přetvářet v rámci festivalových tvůrčích dílen na nové kvalitní produkty. Program zaměřený na recyklaci si připravily také nově zapojené instituce GDM contemporary, Galerie Díra nebo Futureum. Mezi nováčky se dále představí Ostrava Expat Centre, hravá galerie Dvorana a Galerie Fakulty umění. Těší mě, že se po letech k festivalu se svým programem opět připojila Slezskoostravská galerie,“  uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo.

 

Interaktivní program a tvůrčí dílny

Většina zapojených organizací nabízí interaktivní program a tvůrčí dílny. V Minikině Kavárna děti rozpohybují loutku ze starých filmových plakátů. V Galerii Díra zrecyklují staré osvětlené papíry a fotografie ekologicky vyvolají pomocí kávového roztoku. Recyklační workshopy nejen pro děti pořádají také Antikvariát a klub Fiducia, městská galerie PLATO Ostrava, Slezskoostravská galerie a GDM contemporary. Od poklusu mezi institucemi si návštěvníci mohou oddechnout při environmentálních hrách v Museu+ a ve Včelím městě v hravé galerii Dvorana. Dílny zaměřené na upcyklaci si návštěvníci užijí v Ostravském muzeu, kde si ozdobí tašku starými látkami a knoflíky, a v Galerii výtvarného umění v Ostravě sido ní ušijí peněženku ze starých bannerů. V Lidové konzervatoři a Múzické škole Ostrava si vytvoří šperky a originální výšivky, ve Střední umělecké škole, Ostrava vyrobírecyklované pohlednice nebo keramiku.

U Radnice obvodu Moravská Ostrava a Přívoz a v Národním zemědělském muzeu děti i dospělí ochutnají jídla ze surovin, které obvykle vyhazujeme. V Hasičském muzeu města Ostravy mohou děti experimentovat se starou hasicí technikou a v Oblastním spolku Českého červeného kříže se naučí zachraňovat životy. V TyfloCentru Ostrava si vyzkouší, co musí nevidomý člověk zvládnout v rámci běžného dne, a v Rádiu Ostravan se mohou zúčastnit živého vysílání. Tvůrčí festivalový program doporučuji zakončit recyklovaným drinkem na párty vinylových nosičů v Klubu Parník. Cílem rozhodně není stihnout všechno, ale užít si to, co vás nejvíc baví,“  vybídla k návštěvě festivalu koordinátorka Andrea Węglarzyová.

 

Komentované prohlídky výstav

Pro návštěvníky Ostravské muzejní noci budou dále připraveny volné a komentované prohlídky výstav, například ve Výstavní síni Sokolská 26, Výtvarném centru Chagall, Muzeu a Galerii Mlejn, Galerii Gong, Galerii Jáma 10, Galerii Fakulty umění (GAFU) a na Dole Michal. Vystoupení mezinárodního amatérského hudebního klubu nabídne Ostrava Expat Centre ve Futureu, unikátním prostoru zaměřeném na udržitelnost a recyklaci.Národní památkový ústav uspořádá přednášku o výzkumu historické krajiny na Jesenicku a Dopravní podnik Ostrava zpřístupní depozitář vozidel.

 

Praktické informace

K přepravě mezi zapojenými institucemi bude opět možné využít čtyři muzejní autobusové linky Dopravního podniku Ostravazdarma. Jejich jízdní řády jsou k dispozici na www.ostravskamuzejninoc.cz, kde je zveřejněn podrobný program jednotlivých organizací. Na některé aktivity je nutno se rezervovat předem.

Rezervační formulář bude spuštěn v pondělí 15. května v 8 hodin ráno na webových stránkách festivalu. Hlavními koordinátory festivalu jsou Galerie výtvarného umění v Ostravě a Ostravské muzeum.

Ostravská muzejní noc - vizuálAntikvariát a klub Fiducia, foto: Jan VlčekDopravní podnik OstravaDůl MichalGalerie GONG, foto: Lukáš StonHasičské muzeum města Ostravy, foto: Lukáš StonNárodní zemědělské muzeumOstravská muzejní noc, foto: Lukáš StonOstravská muzejní noc, foto: Daniela BuryováOstravská muzejní noc, foto: Daniela BuryováOstravská muzejní noc, foto: Daniela BuryováOstravská muzejní noc, foto: Daniela BuryováOstravské muzeum, foto: Lukáš StonPLATO Ostrava, foto: archív OMNRádio Ostravan, foto: Lukáš StonRadnice města Ostravy, foto: Lukáš StonTyfloCentrum Ostrava, foto: Lukáš Ston


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO