Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Bezruči 23/24

Publikováno: 4.5.2023

Čtyři chystané tituly ostravského divadla

Shakespearův klenot Hamlet, drásavý text Katy Wéber Střípky ženy, komediální nálož v podobě Gogolovy Ženitby a současná adaptace Schillerovy Marie Stuartovny. To jsou čtyři tituly, na které zve Divadlo Petra Bezruče v příští sezóně pod uměleckým vedením Jana Holce. Nadcházející sezónu pojmenovali v divadle jednoduše: bezruči 23/24.

 

To be, or not to be?

Novou sezónu u Bezručů zahájí v září Shakespearova nejslavnější tragédie Hamlet. Do Divadla Petra Bezruče vrátí po 24 letech, tentokrát optikou dnešní společnosti. Režie a výrazné autorské úpravy se ujme Dodo Gombár. Titulní roli ztvární Josef Trojan: „Čeká přede mnou obrovská výzva, ke které budu muset přistoupit s velkou pokorou, a proniknout do ní tak, jak jen budu schopný,” říká.

 

Hranice mateřské lásky

„Rodinná večeře, která otevírá vzájemné konflikty a staré křivdy. Každá z postav má své tajemství, které si s sebou přináší. Středobodem tohoto setkání je osobní tragédie hlavní hrdinky, jejíž trápení si berou za své i ostatní. Každý však ze své vlastní perspektivy,“ přibližuje další premiéru s názvem Střípky ženy umělecký šéf Jan Holec, který bude režisérem inscenace. Současnou hru maďarské autorky Katy Wéber proslavil i stejnojmenný film režiséra Kornéla Mundruczóa, jenž je zároveň partnerem autorky. Do emočně náročného námětu se propisuje nejenom jejich osobní zkušenost, ale také společenský tlak na témata spojená s mateřstvím a rodičovstvím. Na kolik kousků je možné roztříštit ženskou duši?

 

Souboj o chomout právě začíná!

Na jaře 2024 se bezručácký repertoár rozroste o Ženitbu – satirickou komedii ruského spisovatele Nikolaje Vasiljeviče Gogola. Slavná komedie o touze najít spřízněnou duši, ideálně i se slušným věnem, bude v režii Janusze Klimszy hereckou příležitostí pro Kateřinu Krejčí, Markétu Matulovou a Norberta Lichého.

 

Dvě královny a jedna koruna

Sezónu završí politický thriller Friedricha Schillera Marie Stuartovna. Skotská královna Marie Stuartovna uprchla ze své země, neboť byla obviněna z vraždy manžela. V Anglii žádá o politický azyl a doufá v ochranu své příbuzné královny Alžběty. Ta se však bojí jejího oprávněného nároku na anglickou korunu a nechá ji uvrhnout do vězení. „Začíná politická hra plná intrik, lží a demagogie. Hra o trůn, která nemůže poznat vítěze. Kde je hranice mezi politikou a osobní integritou? Ve válce přestávají platit pravidla a vítěz nemůže být bez viny,“ uvádí režisér inscenace Jan Holec. Autorem moderní adaptace, která bude u Bezručů k vidění, je anglický spisovatel a divadelní režisér Robert Icke.

 

Prodej předplatného na novou sezónu je zahájen od 3. května 2023.

Bezruči 23/24Bezruči 23/24Bezruči 23/24Bezruči 23/24Bezruči 23/24Bezruči 23/24Bezruči 23/24Bezruči 23/24Bezruči 23/24Bezruči 23/24Bezruči 23/24


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO