Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Přichází festival Pestré vrstvy

Publikováno: 27.4.2023

Pátý ročník vlastivědného festivalu Pestré vrstvy letos netradičně prostoupí dva květnové víkendy. Návštěvníci se spolu s průvodci projdou unikátními prostory průmyslového podniku v Ostravě, objeví příběhy městských lávek a mostů či zámku v Rychvaldu, který je pro turisty běžně nepřístupný. Festival se na různých místech v Ostravě uskuteční 13. - 14. května a 19. - 20. května.

„Asi největším lákadlem letošního ročníku bude prohlídka kovárny Vítkovice Hammering, jež zpracovává materiály a vyrábí polotovary, které pak končí na ropných plošinách, ve zdravotnictví nebo v letecké dopravě. Návštěvníci možná uvidí i stroje, které jsou v kovárně už od roku 1898. Průvodcem této jedinečné prohlídky bude známý fotograf industriálních provozů Viktor Mácha,” říká Jan Lenart, místopředseda spolku Pestré vrstvy, jenž festival pořádá. Prohlídka kovárny se uskuteční v pátek 19. května.

 

K lávkám i k Lučině

Festival zahájí v sobotu 13. května komentovaná prohlídka mostů a lávek přes řeku Ostravici. Historik a pedagog Tomáš Majliš návštěvníkům odhalí příběhy mostu Báňské dráhy, Střelniční lávky nebo Mostu pionýrů. V sobotu 14. května se zájemci spolu s geografem Janem Lenartem vydají na vycházku po pravém břehu řeky Lučiny, který ukrývá pískovcové skalní stěny i jeskyně. V tento den také proběhne unikátní prohlídka renesančního zámku v Rychvaldu. Zámkem a přilehlou zahradou návštěvníky provede průvodce a moderátor Vladimír Švehlík.

 

Beskydské sesuvy

V sobotu 20. května festival zakončí přednáška o beskydských sesuvech - přírodním jevu, který formuje krajinu, ale zároveň ji ničí. Geomorfolog Jan Klimeš z Akademie věd ČR bude ve Staré Aréně vyprávět nejen o vzniku Ondrášových děr na Lysé hoře, ale i o tom, jak chránit svůj majetek před následky sesuvů půdy.

Vstupenky na všechny akce si návštěvníci mohou pořídit na pobočkách ostravského infocentra nebo online. Po celou dobu festivalu mohou zájemci navštívit také všechny Pestré stezky, o které spolek pečuje, jako například bývalou hornickou pekárnu na Hranečníku nebo pozorovatelnu civilní obrany v Hošťálkovicích.

 

O spolku Pestré vrstvy

Vlastivědný spolek Pestré vrstvy vznikl na konci roku 2017. Přírodovědec Jan Lenart, produkční Markéta Sasínová a historik Tomáš Majliš jej založili za účelem osvěty a vzdělávání o ostravském regionu, jeho přírodě, historii a architektuře. Na základě toho spolek pořádá každoročně v květnu festival s názvem Pestré vrstvy, který hledá a diskutuje společenská témata spojená s minulostí, přítomností, ale i budoucností regionu. Na festivalu vystupují místní odborníci a experti. Spolek se v rámci festivalu snaží krátkodobě zpřístupňovat některé objekty, v roce 2019 to byla například Grossmanova vila. Od roku 2020 spolek trvale zpřístupnil několik objektů. Jedná se o drobné památky spojené s různými historickými etapami ostravského regionu.

 

Více na: www.pestrevrstvy.cz nebo na FB profilu.

Přichází festival Pestré vrstvyPřichází festival Pestré vrstvyPřichází festival Pestré vrstvyPřichází festival Pestré vrstvy


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO