Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Něžná krása s vůní škrobu

Publikováno: 17.4.2023

Ostravské muzeum: historické krajky a výšivky

Ručně i strojově vyráběné krajky, výšivky a oděvy jimi zdobené jsou tématem výstavy Něžná krása s vůní škrobu, kterou připravilo Ostravské muzeum. Vernisáž výstavy se uskuteční ve čtvrtek 20. dubna v 17 hodin. Výstava potrvá do 2. července.

Návštěvníci mimo jiné uvidí dámské spodní prádlo, dětské šaty, či bytové textilní doplňky od poloviny 18. století až do konce 20. století.

Ukázka historické prádelny

Výstavu připravilo Ostravské muzeum ze svých sbírek, návštěvníky provede světem krajek a výšivek, včetně péče o ně. Součástí výstavy jsou také ukázky módních trendů i dochované rady hospodyňkám, stejně jako ukázka historické prádelny provoněné škrobem, péče o textil a módní časopisy a vzorníky vytvářející příjemnou domáckou atmosféru.

„Několik kusů bylo do sbírky zakoupeno, většinu nám však darovali příznivci muzea. Jsou zde vystavenyrozmanité druhy krajek a výšivek zdobících nejen oděv, ale i bytový textil,“ sděluje kurátorka textilu v Ostravském muzeu, která je také autorkou výstavy, Dagmar Mohylová. „To, jak pečlivě a stejnoměrně jsou vyšívané a krajkové exponáty vypracovány, odhalují jejich naskenované zvětšeniny,“ dodává Mohylová.

Čtyři části výstavy

Výstava je rozdělena na čtyři části. V dílně s vyšívacím strojem z konce 19. století jsou k nahlédnutí dobové módní časopisy s návody a radami. Návštěvníci si zde mohou vyzkoušet například techniku paličkování a drhání. Pro dětské návštěvníky jsou připraveny omalovánky s motivy výšivek a krajek.

Druhá část je věnována oděvní tvorbě. Dagmar Mohylová pro výstavu vybrala ty nejlepší ukázky ženského spodního prádla, například bohatě zdobenou noční košilku určenou pro svatební noc, vyšívané halenky, háčkované límečky, rukavičky a další módní doplňky. 

Kdo bude následovat vůni škrobu, ocitne se v historické prádelně, kde se pere, škrobí, suší
a žehlí prádlo, bytový textil i povlečení.

Výstavu doplňují dečky vyrobené nebo zdobené netradičními technikami, například porcelánová krajka, nebo skleněná krajka, tzv. retičela. Zvláštní skupinou muzejních exponátů jsou vzorníky vyšívání, z nichž nejstarší pochází z roku 1749.

Kromě samotných krajek se na výstavě lidé seznámí například s historií krajkářství a tradičními centry krajkové výroby,“ doplňuje spoluautorka výstavy a historička Ostravského muzea Kateřina Barcuchová.

K výstavě Ostravské muzeum připravuje komentované prohlídky a tvůrčí dílny s odborníky na paličkování, drhání a síťování.

Něžná krása s vůní škrobuNěžná krása s vůní škrobuNěžná krása s vůní škrobuNěžná krása s vůní škrobu


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO