Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Josef Rataj. My Crazy Life

Publikováno: 3.3.2023

My Crazy Life. Tak se jmenuje výstava v ostravském Výtvarném centru Chagall, která byla zahájena 2. února a potrvá do 25. dubna. Autorem je plzeňský rodák Josef Rataj /*1979/, pop-artový umělec, malíř, výtvarník a performer, jehož obrazy jsou silně ovlivněny tvorbou Andyho Warhola. V Ostravě autor vystavuje vůbec poprvé.

 

Mercury a Queen

Josef Rataj tvoří umění, které je aktuálním trendem ve Spojených státech. Převážnou část jeho obrazů tvoří portréty osobností spojených s kulturou v USA. Charakteristické je pro něj přejímání motivů i techniky z předmětů denní potřeby, inspirace velkoměstskou kulturou a jejími vizuálními projevy, filmem, reklamou, komiksy.

Ratajovo pojetí se zajímá i o módu a styl, kdy inspiraci čerpá u Freddiho Mercury z kapely Queen. Maluje také díla abstraktní, která vznikají především na zakázku pro zahraniční klienty jako výzdoba jejich luxusních amerických bytů. Mimo pop-artu kombinovaného s abstrakcí se věnuje též tvorbě 3D objektů.

 

Lennon, Gott, Kristus

K vlastní tvorbě se dostal během svých opakovaných cest do Los Angeles, kde ho zaujal reklamní design a styl pop-artu 50. let. Neonové barvy, superhrdinové a konzum ho nasměrovali k umělecké kariéře. Ztvárnil Johna Lennona, The Beatles, Marilyn Monroe, Karla Lagerfelda, Karla Gotta i Ježíše Krista. Na jeho dílech jsou k vidění postavy Walta Disney, Bart Simpson či superhrdinové. Dále pak kombinace předmětů jako jsou odpadky, toaletní papír, logo kabelky, plechovka Coca-coly pohozená v lese. Rataj tak poukazuje na konzum dnešní doby. Jeho obrazy jsou zastoupeny v privátních sbírkách po celém světě a objevují se také v městských expozicích a moderních komerčních projektech.

 

Malba a tanec

Pro začínající umělce organizuje workshopy a podílí se na choreografii show kombinující malbu a tanec. V projektech jako je Colour Heroes propojil své malířské umění s talentovanými tanečníky, akrobaty a kaskadéry, a vytvořil tak koncept kombinující techniku rychlomalby a tanečního vystoupení. Během několika minut a za doprovodu skupiny performerů Josef Rataj oživuje na prázdných plátnech portréty známých i fiktivních osobností. Tato vizuální jízda doprovází vystoupení nejznámějších českých a zahraničních hudebníků a díky originálnímu pojetí se stala vyvrcholením programu řady festivalů a společenských akcí.

Rataj byl v roce 2022 vybrán známou italskou kurátorkou Loredanou Trestin, aby reprezentoval české umění na jedné z nejznámějších mezinárodních výstav Biennale - Never Again „Nikdy znovu“ v Benátkách. Tématem výstavy byl boj proti násilí, zabíjení žen, nenávisti, válce, hladovění a ignoraci. 

Josef Rataj. My Crazy LifeJosef Rataj. My Crazy LifeJosef Rataj. My Crazy LifeJosef Rataj. My Crazy LifeJosef Rataj. My Crazy LifeJosef Rataj. My Crazy LifeJosef Rataj. My Crazy LifeJosef Rataj. My Crazy LifeJosef Rataj. My Crazy LifeJosef Rataj. My Crazy LifeJosef Rataj. My Crazy LifeJosef Rataj. My Crazy LifeJosef Rataj. My Crazy LifeJosef Rataj. My Crazy LifeJosef Rataj. My Crazy Life


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO