Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Císař Atlantidy a Rozbitý džbán

Publikováno: 16.2.2023

Dvě jednoaktové opery těšínského rodáka Viktora Ullmanna (1898–1944) uvede v premiéře 16. února operní soubor Národního divadla moravskoslezského. Obě díla mají podobný námět: moc a její zneužití.

Díla jsou uváděna v rámci cyklu Opery terezínských skladatelů, V cyklu představuje operní soubor NDM postupně díla výrazných skladatelů meziválečné éry, kteří se kvůli svému židovskému původu stali oběťmi holocaustu, a také jejich dílo mělo být navždy zničeno a vymazáno.

 

Přebásněno Nohavicou

Rozbitý džbán, grotesku o samolibosti byrokracie, psal Ullmann ještě před deportací do Terezína (1942), operu Císař Atlantidy aneb Odepření smrti o světovládci, kterého přestane poslouchat Smrt, pak vytvořil až v táboře (1944).

Premiéru měla díla až dlouho po válce. Císař Atlantidy patří přitom od své světové premiéry v Amsterodamu v roce 1975 k nejčastěji hraným operám českých skladatelů ve světě vůbec! Obě libreta byla původně německá a pro Národní divadlo moravskoslezské je česky přebásnil Jaromír Nohavica. Opery hraje divadlo v češtině s českými a anglickými titulky.

 

Internováni v Terezíně

Opera Rozbitý džbán vznikla v roce 1942 na libreto podle komedie německého spisovatele Heinricha von Kleista z roku 1806. Ústřední postavou je vesnický soudce a rychtář Adam, který je posléze sám souzen a usvědčen z jistého přečinu.

Dílo Císař Atlantidy aneb Odepření smrti psal Ullmann v terezínském ghettu v období let 1943–1944 a hudbu zkomponoval pro menší orchestr – přesně pro ty nástrojové hráče, kteří byli v Terezíně tehdy internováni. Libreto vzniklo podle námětu jednoho z Ullmannových spoluvězňů.

 

O autorovi

Viktor Ullmann se narodil v dnešní polské části Těšína v roce 1898 – jeho otec tam sloužil jako příslušník rakousko-uherské armády. Viktor získal hudební vzdělání ve Vídni, kam byl jeho otec převelen. Po rozpadu monarchie se Viktor Ullmann usadil v Praze a až na dvě krátké etapy tam prožil většinu svého profesionálního života – získal angažmá v Novém německém divadle jako korepetitor, sbormistr a druhý kapelník. Ullmannovo dílo známe především díky jeho spolupracovníkům (v případě Císaře Atlantidy díky spoluvězni), kteří je ukryli před nacisty. Viktor Ullmann zahynul v Osvětimi 18. října 1944.

 

Více na www.ndm.cz

Císař Atlantidy a Rozbitý džbánCísař Atlantidy a Rozbitý džbánCísař Atlantidy a Rozbitý džbánCísař Atlantidy a Rozbitý džbánCísař Atlantidy a Rozbitý džbánCísař Atlantidy a Rozbitý džbánCísař Atlantidy a Rozbitý džbánCísař Atlantidy a Rozbitý džbánCísař Atlantidy a Rozbitý džbánCísař Atlantidy a Rozbitý džbán


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO