Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Jaromír Gargulák: Rozvzpomínání

Publikováno: 13.1.2023

Díla brněnského výtvarníka Jaromíra Garguláka /*1958/ jsou od 12. ledna k vidění v Galerii Zaza na Sokolské třídě v Ostravě. Výstava dostala název Rozvzpomínání a autor zde vystavuje kromě svých soch také obrazy.

Jak během vernisáže Jaromír Gargulák přiznal, v Ostravě má samostatnou výstavu úplně poprvé.  V Ostravě je však trvale instalována jedna z jeho velkých bronzových plastik – má název Myslitel a stojí před Novou aulou VŠB-TU na ulici 17. listopadu v Porubě.

Jaromír Gargulák vystudoval slévárenskou technologii na brněnském Vysokém učení technickém, kresbě se věnoval na LŠU. Při realizaci svých záměrů pracuje metodou odlévání na ztracený voskový model. Jde o formu odlévání, při které se po odlití forma zničí. Gargulák zhotovuje pouze jediný originální odlitek. Používaný materiál je převážně žlutý nebo červený bronz.

Mezi opakující se motivy Gargulákovy tvorby patří ptáci, hudebníci a postavy s křídly. Do postav opeřenců deformuje i lidské bytosti. Ptáci pro autora znamenají volnost a svobodu.

Svými pracemi je Jaromír Gargulák zastoupen v galeriích v ČR i v zahraničí a dále v mnoha soukromých sbírkách. Například v Kanadě, Japonsku, Švýcarsku, Norsku. Žije a pracuje v Brně a v Senetářově.

V roce 2001 byl vyznamenám cenou Masarykovy akademie umění v Praze za uměleckou tvůrčí činnost.

Výstava Rozvzpomínání v Galerii ZaZa potrvá do 3. března 2023.

Více na www.gargulak.cz

Jaromír Gargulák: RozvzpomínáníJaromír Gargulák: RozvzpomínáníJaromír Gargulák: RozvzpomínáníJaromír Gargulák: RozvzpomínáníJaromír Gargulák: RozvzpomínáníJaromír Gargulák: RozvzpomínáníJaromír Gargulák: RozvzpomínáníJaromír Gargulák: RozvzpomínáníJaromír Gargulák: RozvzpomínáníJaromír Gargulák: RozvzpomínáníJaromír Gargulák: RozvzpomínáníJaromír Gargulák: RozvzpomínáníJaromír Gargulák: RozvzpomínáníJaromír Gargulák: Rozvzpomínání


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO