Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Zrození metropole

Publikováno: 20.12.2022

Autoři Ondřej Durczak a Jiří Siostrzonek pokřtili 19. prosince v Klubu Fiducia knihu nazvanou Zrození metropole. Kniha obsahuje fotografie Ostravy z 50. a 60 let minulého století. Některé snímky pocházejí od renovovaných fotografů, jakými jsou Viktor Kolář nebo Gustav Aulehla, jiné byly až doposud skryty v soukromých sbírkách a jsou nyní zveřejňovány vůbec poprvé.

Fotograf a pedagog Ondřej Durczak a sociolog Jiří Siostrzonek tak navázali na své předchozí projekty, mezi něž patří například vyhledávané publikace Ostrava v důchodu nebo Ostrava má Budoucnost.

Oba autoři jsou spojeni se Slezskou univerzitou v Opavě. Zatímco Ondřej Durczak z Ostravy pochází, pro Jiřího Siostrzonka je „hlavním městem“ jeho života Opava. „Nejsem sice rodilý Ostravák, ale během svého života jsem zde nainhaloval tak velkou dávku popílku a smogu, že se i dnes cítím být součástí zvláštního společenství tohoto neuchopitelného města,“ svěřuje se Jiří Siostrzonek v úvodu knihy.

Ta je rozdělena na tři hlavní kapitoly s názvy Město, Každodenní život a svátky a Průmysl. Základem knihy se autorům staly publikace, které v oněch letech o Ostravě vycházely.

„Na Ostravu byly díky její pozici průmyslové metropole kladeny vysoké požadavky – měla být reprezentativním, budovatelským, socialistickým městem. Její obraz ve fotografických publikacích byl z velké části podřízen socialistické ideologii a byl to snad také důvod konzervativnějšího pojetí těchto knih oproti jiným československým tiskovinám tohoto druhu,“ všímá si Ondřej Durczak.

Snímky v knize Zrození metropole zachycují například stavbu výškového domu v Ostrčilově ulici, budování Nové hutě, uhelné vozíky nad městem, vznik socialistického sídliště Poruba či dávno zmizelé domy v Hrušově. Objevují se ovšem i interiéry restaurací – známé Jindřišky či zaniklé restaurace Metropol ve Slezské Ostravě.

Během křtu autoři symbolicky pokropili jeden z výtisků ostravským třináctistupňovým pivem Černá Barbora. Volně k prodeji má být Zrození metropole na počátku měsíce ledna.

 

Zrození metropoleZrození metropoleZrození metropoleZrození metropoleZrození metropoleZrození metropoleZrození metropoleZrození metropoleZrození metropoleZrození metropoleZrození metropoleZrození metropoleZrození metropoleZrození metropole


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO