Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Legendy Baníku slavnostně pokřtěny

Publikováno: 14.11.2022

Nová kniha o slavných osobnostech ostravského fotbalového klubu se jmenuje Legendy Baníku a jejím autorem je Martin Kajzar, pedagog Ostravské univerzity. Kniha byla slavnostně pokřtěna v sobotu 12. listopadu na Městském stadionu ve Vítkovicích. Křtu předcházela autogramiáda baníkovských hvězd, po křtu následovalo fotbalové utkání, ve kterém Baník porazil pražské Bohemians vysoko 4:1. Kniha je nyní k dostání za 690 korun i na pultech Ostravského informačního servisu.

 

Od Kosňovského po Laštůvku

Kniha metodou rozhovorů s dvaadvaceti hráčskými osobnostmi rekonstruuje historii klubu od jeho počátku až po současnost. Je také součástí stejnojmenného projektu, v jehož rámci vznikly i skladbavideoklip.

Čtenář díky knize Legendy Baníku získá vyčerpávající informace nejen o hráčích, kteří zažili kopanou ještě na Staré střelnici, jako jsou Zdeněk Kosňovský nebo František Valošek, ale i o tom, jak trénovaly a hrály další legendy. Mezi ně bezesporu patří Libor Radimec, Rostislav Vojáček, Pavol Michálik, Václav Daněk, Petr Němec, Lubomír Knapp, Zdeněk Rygel a Verner Lička, kteří stáli u nejplodnějšího období klubu a zejména okolo trenéra Evžena Hadamczika se významnou měrou podíleli na zisku trofejí.

Prostor dostali hráči spojení s dosud posledním klubovým titulem – Radek Slončík, René Bolf, Radoslav Látal a Marek Heinz. Speciální místo je vyhrazeno osobnostem, které šířily renomé Baníku za hranicemi naší země. Jsou jimi Luděk Mikloško, Karel Kula, Tomáš Galásek, Marek Jankulovski nebo Václav Svěrkoš. Autor knihy neopomenul ani Milana Baroše s reputací zahraniční hvězdy, jež měla a má Baník v srdci. Jediným dosud aktivním hráčem v profesionálním fotbalu, který v knize figuruje, je brankář Jan Laštůvka.

 

350 fotografií

Rozhovory s osobnostmi nejsou jen o ostravském klubu, ale i o fotbalu obecně, o československé a později české reprezentaci, o zahraničních angažmá, metodách tréninku či životosprávě hráčů. Zároveň zachycují jejich životní osudy a příběhy. Text doprovází více než 350 fotografií, které pocházejí převážně z archivů hráčů a dosud nikdy nebyly publikovány.

Někteří hráči chtěli svůj příběh při dalších setkáních a autorizaci poupravit, protože se dotýkáme oblastí, které jsou intimní povahy, odkrývají jejich soukromí, nebo patří do ranku těch, na něž nejsou dvakrát hrdí. Jmenovat je nebudu, ostatně toho se čtenář velmi lehce dovtípí. Přesvědčit hráče, aby svůj příběh ponechali autentický a bez úprav, byl někdy nikoliv nadlidský, ale těžký úkol – přesto věřím, že se podařil,“ vypráví Martin Kajzar o zrodu knihy.

 

O autorovi

PhDr. MgA. Martin Kajzar, Ph.D., MBA je vysokoškolský pedagog, publicista, muzikolog a vystudovaný operní zpěvák specializující se současně na vážnou hudbu, folklór a metal. Přednáší na katedře teorie a dějin umění Fakulty umění Ostravské univerzity, kde se věnuje zejména hudební historiografii a dějinám opery, což odráží taky jeho publikační výstupy. Za knihu První wagnerovský tenor Josef Ticháček (1807–1886) obdržel významné německé stipendium Bayreuther Festspiele 2019 a následně získal Cenu Rektora za mimořádnou vědeckou a publikační činnost. Je členem Centra výzkumu kultury a identity regionu, ale neopouští rovněž život aktivního hudebníka. Podílel se na vydání více jak dvou desítek CD nosičů, pravidelně koncertuje u nás i v zahraničí. Pěvecké kurzy vedl v Rusku, na Slovensku, ale i na vzdáleném Islandu a jako porotce je členem řady mezinárodních soutěží. V rámci pedagogické činnosti a didaktické aktivity spolu s manželkou Lucií Kajzarovou vydali v roce 2021 ilustrovaný autorský zpěvník s CD Než zapadne sluníčko, které spolu s autory a dětmi nazpívaly také Dagmar Pecková a Hana Fialová. Jeho celoživotní vášní je fotbal a ten ostravský zvláště.

 

Řekli o knize

V rozhovorech je citelná nejen profesionalita publicisty Martina Kajzara, ale i jeho zapálení člena baníkovského kotle. Otevírá tak řadu dosud neznámých informací ze zákulisí fungování Baníku, ale i vtipných historek a žertů, které ke každému sportu patří. „Je to mimořádné a hluboké dílo v nesmírně lidském podání. Věřím, že se dotkne citu každého čtenáře," říká Jan Podroužek, fotbalový expert a vedoucí fotbalového oddělení Deníku Sport.

„Václava Daňka, Luďka Mikloška nebo Karla Kulu jsem hltal v dětství, a tak jsem si rád tyhle vzpomínky oživil a zjistil o nich i detaily. Za tuhle knihu děkuju. Baník, jeho největší legendy i skvělí fanoušci si ji zaslouží,“ konstatuje Petr Svěcený, přední český komentátor, redaktor a moderátor, vedoucí fotbalové redakce O2 TV Sport.

Vladimír Kolář, novinář, který se více než 45 let věnoval sportu v redakcích Československého sportu, Sportu a Práva, k tomu dodává: „Je to nejlepší kniha se sportovní tematikou, jakou jsem kdy četl. Vést rozhovor s osobnostmi, které byly zpovídány už mockrát, a znovu jejich fanoušky upoutat a obohatit je o nové informace, je nesmírně těžké. Martin Kajzar to dokázal důkladnou přípravou, vysokou žurnalistickou profesionalitou a též výjimečnou znalostí prostředí, protože sám je skalním fanouškem Baníku.“

Legendy Baníku slavnostně pokřtěnyLegendy Baníku slavnostně pokřtěnyLegendy Baníku slavnostně pokřtěnyLegendy Baníku slavnostně pokřtěnyLegendy Baníku slavnostně pokřtěnyLegendy Baníku slavnostně pokřtěnyLegendy Baníku slavnostně pokřtěnyLegendy Baníku slavnostně pokřtěnyLegendy Baníku slavnostně pokřtěnyLegendy Baníku slavnostně pokřtěnyLegendy Baníku slavnostně pokřtěnyLegendy Baníku slavnostně pokřtěnyLegendy Baníku slavnostně pokřtěnyLegendy Baníku slavnostně pokřtěnyLegendy Baníku slavnostně pokřtěnyLegendy Baníku slavnostně pokřtěnyLegendy Baníku slavnostně pokřtěnyLegendy Baníku slavnostně pokřtěny


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO