Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Malý svět U 6 se kvůli rekonstrukci zavírá

Publikováno: 20.10.2022

V sobotu 22. října v 18 hodin se pro návštěvníky uzavře Malý svět techniky U6 v ostravských Dolních Vítkovicích. Minimálně do května 2023 bude totiž v „Ušestce“, která letos v listopadu oslaví deset let od zahájení provozu, probíhat rozsáhlá obnova expozic.

Dolní Vítkovice se rozhodly rekonstrukci uspíšit a začít s ní už v říjnu. „Jednak aby byl Malý svět včas připravený na hlavní návštěvnickou sezónu 2023, jednak kvůli úsporám energií,“ vysvětlil výkonný ředitel Dolních Vítkovic (DOV) Tomáš Šiřina.

Obří plíce Vítkovic zůstávají

Obnova Malého světa techniky U6 bude rozsáhlá. Architektonický návrh expozic zpracoval tým odborníků z nodum atelier, s.r.o. z Jablunkova. Architekt Marek Pyszko slibuje víc detailů i překvapivé novinky: „Současná linka Julese Verna zůstává a bude více propracována. Budou více podpořeny vizuální prvky. Návštěvníci budou moci lépe vnímat, ve kterých částech díla, respektive knihách Julese Verna jsou. Samozřejmě zachováme historická dmychadla, kdysi obří plíce Vítkovic. Obnova naváže na takzvanou Stezku uhlí a oceli, proto chceme více provádět i výrobou uhlí a oceli, třeba už od těžby rudy. Přidáme i dílničky, hlavně co se týče obrábění kovů. A nová bude i celá vláčkodráha s nádražím. Návštěvníci se po otevření budou moci těšit i na nové fotopointy, které budou řešeny hrou s perspektivou.”

Industriála 22. října

Obnova Malého světa techniky U6 v objemu kolem 12 milionů korun bude realizována díky projektu Postindustriální dědictví příhraničí. Projekt je spolufinancován z prostředků Evropské unie v rámci programu Interreg V-A Česká republika – Polsko. V rámci projektu proběhne tuto sobotu také akce s názvem Industriáda, která je pořádaná na podporu industriálních památek v příhraničí a symbolicky doprovodí Malý svět techniky U6 na jeho cestě k rekonstrukci.

Industriáda určená všem generacím se uskuteční v Dolních Vítkovicích na zastřešené ploše pod Vysokou pecí č. 1.  Vstup na akci je zdarma. Návštěvníci se mohou těšit na vystoupení dětí z tanečního souboru, soutěž „Silák industriády“, školu čepování, koncert kapely FiHa a vystoupení písničkáře Voxela. Pro děti nebude chybět malování na obličej, skákací hrad, lezecká stěna či malé tržiště. Příchozí si budou moci vyzkoušet také jízdu na segwayi. Oficiální start akce je v 10 hodin.

 „Po celou dobu budeme v programu, který bude probíhat až do 20 hodin, připomínat význam industriálních památek a důležitost a smysl vzájemné přeshraniční spolupráce. Industriáda je součástí Stezky uhlí a oceli, která propojuje industriální památky v českém a polském příhraničí. Těšíme se na všechny za každého počasí,” doplnil ředitel DOV Šiřina.

Z historie U 6 

Malý svět techniky U6 se pro veřejnost poprvé otevřel 16. 11. 2012. Někdejší „plíce hutě“, dostavěné v roce 1938, byly opatřeny dvěma dmychadly určenými k výrobě stlačeného vzduchu, který byl nezbytný při výrobě surového železa ve vysokých pecích. Původnímu účelu přestala VI. ústředna sloužit v roce 1998, kdy došlo k zastavení výroby železa ve Vítkovicích. 

Malý svět U 6 se kvůli rekonstrukci zavíráMalý svět U 6 se kvůli rekonstrukci zavíráMalý svět U 6 se kvůli rekonstrukci zavíráMalý svět U 6 se kvůli rekonstrukci zavíráMalý svět U 6 se kvůli rekonstrukci zavíráMalý svět U 6 se kvůli rekonstrukci zavírá


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO