Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Příběh Mattioliho herbáře

Publikováno: 24.8.2022

Mattioliho herbář, jedna z nejvýznamnějších botanických knih 16. století, je nyní v nejrůznějších vydáních k vidění v Ostravském muzeu. Herbáře jsou součástí hned dvou výstav, které muzeum zahájilo 23. srpna. Mají název Příběh Mattioliho herbáře a Co (ne)skrývá herbář a knihovna Ostravského muzea.

Unikát kulturního dědictví

Staré tisky a spisy z díla Pietra Andrey Mattioliho patří k perlám světové pozdně renesanční naučné literatury a unikátům světového kulturního dědictví. Sbírka, kterou představuje výstava v Ostravském muzeu, zahrnuje staré tisky celoživotního díla z pera lékaře a botanika Pietra Andrey Mattioliho vydávaného za jeho života od poloviny 16. století až do současnosti, samozřejmě včetně unikátního českého herbáře z Prahy z roku 1562. Výstavu připravil Petr Bílek ze své soukromé sbírky.

Pietro Andrea Mattioli přišel do Prahy v roce 1555 jako lékař arcivévody Ferdinanda Tyrolského. To už byly na světě jeho herbáře v italštině a v latině, první vyšel v roce 1554. Vydání herbáře v češtině finančně podpořily na výzvu samotného arcivévody Ferdinanda české stavy částkami nejprve 250 a později 300 kopami grošů. S jedinou podmínkou – aby herbář vyšel v češtině. Částky to tehdy byly podle sběratele Petra Bílka astronomické – za 250 kop se dal v Praze koupit měšťanský dům.

Základy botanického názvosloví

Z latiny do češtiny připravil herbář k vydání český lékař a astronom Tadeáš Hájek z Hájku, tisklo se v Praze u Jiřího Melantricha. Vznikem herbáře v roce 1562 byly mimo jiné položeny základy českého, ale také polského botanického názvosloví. Kniha se totiž se souhlasem polského krále prodávala i v Polském království.

Herbář psaný česky je rozdělen na čtyři knihy a dodatek o hojivých vodách získávaných destilací. Kniha obsahuje 589 ilustrací. Některé herbáře vycházely pouze v černobílých verzích, jiné byly v barvě. Zatímco černobílé se prodávaly za cenu až sedmi kusů hovězího dobytka, barevné mohly mít cenu i stáda 35 krav.

Mattioliho herbáře později vycházely i v dalších jazycích, stejně tak i v dalších českých vydáních. Mattioli knihu neustále doplňoval a aktualizoval, proto se jednotlivá vydání od sebe liší. To nejmladší české vydání, které je rovněž na výstavě k vidění, vyšlo ve třech svazcích a je z roku 2010.

Na výstavu Mattioliho herbářů navazuje výstava Co (ne)skrývá herbář a knihovna Ostravského muzea. Ta představuje další tištěné herbáře stejně jako novější odbornou literaturu.

Obě výstavy potrvají až do 16. října 2022.

Příběh Mattioliho herbářePříběh Mattioliho herbářePříběh Mattioliho herbářePříběh Mattioliho herbářePříběh Mattioliho herbářePříběh Mattioliho herbářePříběh Mattioliho herbářePříběh Mattioliho herbářePříběh Mattioliho herbářePříběh Mattioliho herbářePříběh Mattioliho herbářePříběh Mattioliho herbářePříběh Mattioliho herbářePříběh Mattioliho herbářePříběh Mattioliho herbářePříběh Mattioliho herbáře


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO