Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Nová sezóna 22/23 v Divadle Petra Bezruče

Publikováno: 25.7.2022

V nové sezónně 22/23 se objeví na jevišti u Bezručů česká premiéra Posledního zápasu, autorský projekt Lekce Hitchcock či francouzský hit Otec. A chybět nebudou ani tituly klasiků – Shakespearův Sen čarovné noci a Kafkův Proces.

 

Tragikomedie z tenisového kurtu

Novou sezónu v Divadle Petra Bezruče zahájí v září tenisová bitva. V semifinále US Open se střetnou americký velikán Tim a ruská vycházející hvězda Sergej. „V klíčovém zápasu odkrývají hráči svoje skutečné charaktery, malá i velká traumata a způsoby, jak se s nimi vyrovnat. Je to originální hra o světě profesionálního sportu plného rivality a touze po úspěchu, o životních vítězstvích i prohrách a o překonání sebe sama,“ přibližuje českou premiéru hry Poslední zápas z pera současné americké autorky Anny Ziegler dramaturgyně Anna Smrčková. Režie se ujme Jiří Pokorný, který stojí také za divácky úspěšnou Venuší v kožichu.

 

Sex, moc a čarovné nic

Sranda v rytmu disca! Takový bude Sen čarovné noci Williama Shakespeara v režii Michala Háby. „Magická noc v lese, jde o lásku, jde o moc. Shakespearova hra je rej v nicotě jednoho snu,“ říká režisér. Dvě milenecké dvojice se v moci noci připletou ke sporu magických bytostí, které řeší kdo s koho. „Nejhranější Shakespearova komedie je u nás známa především pod názvem Sen noci svatojánské, my jsme se ale rozhodli pro novější překlad Jiřího Joska,“ dodává k názvu inscenace dramaturgyně Anna Smrčková.

 

Kafkův Proces  

Na počátek roku 2023 je připravena dramatizace slavného románu Franze Kafky Proces v režii uměleckého šéfa Divadla Petra Bezruče Jana Holce. „Titul naváže na linii hudebních titulů našeho divadla,“ doplňuje režisér. V den svých třicátých narozenin se bankovní prokurista Josef K. probudí za přítomnosti dvou cizích mužů, kteří mu oznámí, že je zatčen. Nedozví se však, z čeho je obviněn. Začíná nekonečný boj s neviditelným mocenským aparátem. Absurdní příběh o manipulaci lidské duše, síle byrokracie a touze změnit zažité mechanismy.

 

Diváci Alfréda Hitchcocka v hledišti

V březnu uvedou Bezruči inscenaci inspirovanou setkáním dvou režisérů Alfréda Hitchcocka a François Truffauta, která odhaluje zákulisí Hitchcockova přístupu k vyprávění příběhů a k práci s divákem, s jeho očekáváním, s napětím. „Co když se ale tyto principy přesunou ze stříbrného plátna na divadlo? Diváci v kině mohou během filmu křičet, smát se, usínat, nebo dokonce odejít – s filmem a postavami to ani nehne. Herec na jevišti ale může slyšet každý vzdech či zakašlání. Jak moc může reakce diváka ovlivnit vývoj představení?“ zamýšlí se nad autorskou inscenací s názvem Lekce Hitchcock mladý autor a režisér Štěpán Gajdoš.

 

Černá komedie o důležitých věcech

Na závěr sezóny divadlo nastuduje francouzský text Otec Floriana Zellera. Hra obdržela řadu prestižních cen a stala se velkým hitem v Paříži, na West Endu i na Broadwayi. Její filmová adaptace (2020) získala dva Oscary. Anthony Hopkins si odnesl zlatou sošku v kategorii Nejlepší herec v hlavní roli. Florian Zeller společně s Christopherem Hamptonem získal Oscara za Nejlepší převzatý scénář.

André je stárnoucí muž svých vlastních myšlenek. Býval tanečník a bydlí se svou dcerou Anne a jejím manželem Antoinem. Anebo pracoval jako inženýr a jeho dcera žije v Londýně s novým přítelem Pierrem? Proč má uprostřed odpoledne pyžamo? Kam se ztrácejí jeho hodinky? Kam mizí nábytek? A co dělá v jeho kuchyni ten cizí člověk s kuřetem? Křehká hra o stárnutí, zapomínání a o odpovědnosti dětí k rodičům bude v režii Jana Holce další velkou hereckou příležitostí pro Norberta Lichého.

 

Prodej předplatného na novou sezónu zahájen od 2. května 2022.

 

Nová sezóna 22/23 v Divadle Petra BezručeNová sezóna 22/23 v Divadle Petra BezručeNová sezóna 22/23 v Divadle Petra BezručeNová sezóna 22/23 v Divadle Petra BezručeNová sezóna 22/23 v Divadle Petra BezručeNová sezóna 22/23 v Divadle Petra BezručeNová sezóna 22/23 v Divadle Petra BezručeNová sezóna 22/23 v Divadle Petra BezručeNová sezóna 22/23 v Divadle Petra Bezruče


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO