Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Bezruči uvádějí hit amerických divadelních scén

Publikováno: 16.2.2022

Hit amerických divadelních scén Venuše v kožichu bude v Divadle Petra Bezruče první premiérou roku 2022. Diváci se mohou těšit na fascinující dialog plný erotického napětí, humoru a překvapivých point. Premiéra se koná 18. února.

Intimní hru o setkání debutujícího autora a režiséra s energickou herečkou uvede divadlo v režii Jiřího Pokorného. Autorem netradičního rozvržení hracího prostoru je Jan Štěpánek, hudbu k inscenaci napsal oceňovaný skladatel Michal Novinski.

 

Broadway? Fenomenální úspěch

Rakouský spisovatel a novinář Leopold von Sacher-Masoch (1836–1895) je autorem řady povídek a románů, z nichž nejvýraznější je rozsáhlá dvoudílná sbírka povídek Odkaz Kainův I, II (1870, 1877) obsahující erotickou novelu Venuše v kožichu, jíž se proslavil. Splétá v ní témata ženské dominance a sadomasochismu se silně autobiografickými prvky sexuálních fantazií a fetišů.

Novelou se nechal inspirovat také americký dramatik David Ives (nar. 1950), který napsal promyšlený a strhující dialog o sexuální přitažlivosti. „Hra Venuše v kožichu zaznamenala ihned po své broadwayské premiéře v roce 2011 fenomenální úspěch u diváků i odborné kritiky. A záhy se titul dočkal úspěšných uvedení po celém světě,“ uvádí dramaturgyně Anna Smrčková. Na filmové plátno převedl hit v roce 2013 legendární režisér Roman Polanski.

 

Hra pro dva herce

Thomas a Vanda. Vanda a Thomas. On je začínající autor a režisér hledající hlavní představitelku do svého divadelního debutu. „Thomas je umělec zapálený do své práce a věří, že se jednou prosadí i v tak těžkých podmínkách jako je New York. Jeho vášeň a zapálení pro věc jsou mi blízké. A jeho upřímná zpověď mě nutí sebe sama naprosto odhalit, protože jedině tak lze jeho příběh pravdivě zahrát,“ charakterizuje svou postavu Lukáš Melník.

Ona je nezaměstnaná herečka toužící po práci. Hra začíná v okamžiku, kdy Vanda, kterou ztvární Markéta Haroková, přijíždí pozdě na konkurz. „Prostředí castingů a divadelních zkoušek je mi důvěrně známé, ale Vanda ten konkurz zmákne o dost lépe než kdy já. Asi se mám od ní hodně co učit,“ říká o postavě Haroková a pokračuje: „Vanda je sebevědomá, ctižádostivá, plná vášně, ale i bolesti… Máme společnou profesi. Já se snažím jí propůjčit svou ztřeštěnost a od ní si zkusím půjčit trochu její sebejistoty.“

Dvojice spolu v rámci konkurzu rozehraje nebezpečnou a smyslnou hru plnou slovních přestřelek a bizarního humoru, ve které se postupně odkrývají vzájemné vášně, strachy i erotické představy.

 

Divák v pozici voyera

„Rámec hrátek na téma sadomasochismus kryje něco nezvyklého a podívat se někdy zpříma na zapovězené, ne-li tabuizované vyžaduje odvahu. Od nás hra vyžaduje naprosto otevřený přístup. Diváci uvidí naproti sobě sedět a reagovat své spoluobčany. Tomu říkám hozená rukavice!“ zamýšlí se režisér inscenace Jiří Pokorný.

Ve spolupráci s výtvarníkem Janem Štěpánkem tak vznikla scéna, kdy se divák díky netradičnímu rozvržení jeviště i hlediště ocitne prakticky v pozici voyera.

Bezruči uvádějí hit amerických divadelních scénBezruči uvádějí hit amerických divadelních scénBezruči uvádějí hit amerických divadelních scénBezruči uvádějí hit amerických divadelních scénBezruči uvádějí hit amerických divadelních scénBezruči uvádějí hit amerických divadelních scénBezruči uvádějí hit amerických divadelních scénBezruči uvádějí hit amerických divadelních scénBezruči uvádějí hit amerických divadelních scénBezruči uvádějí hit amerických divadelních scénBezruči uvádějí hit amerických divadelních scénBezruči uvádějí hit amerických divadelních scén


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO