Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Marek Nenutil. Co archeologové nepotřebovali

Publikováno: 2.2.2022

Ostravský výtvarník Marek Nenutil, známý také pod pseudonymem Openmindz 360°, vystavuje v Ostravském muzeu vykopávky a nálezy, o které archeologové nestáli. Předměty si Nenutil odvezl během archeologického průzkumu z míst, kde vedle Masarykova náměstí stávaly ostravské Lauby. Výstava dostala název Once Upon a Time no. 2. Kdysi Dávno.  

„Když během roku 2020 začali archeologové v místech někdejších Laubů kopat, velmi mě to zaujalo. Sám totiž sbírám nejrůznější předměty, včetně odpadů, a používám je do svých surrealistických objektů,“ řekl o počátcích celého projektu Marek Nenutil. Někdejší staré Lauby v ostravském centru lákaly Nenutila i tím, že bývaly velmi specifickým místem plným veřejných domů i hospod. S archeology se proto Marek Nenutil domluvil, že to, co se jim nebude hodit, si prostě odveze.

Výsledky Nenutilova hledání po archeolozích už mohli vidět lidé vystavené v prostorách pražské Náplavky u Vltavy, nyní se výstava přesunula do Ostravy. Vystavené předměty autor v Ostravě obohatil svítícími neonovými trubicemi. „Chtěl jsem, aby všechno bylo trochu futuristické – spojení starého s novým,“ vysvětloval Nenutil své záměry během vernisáže v Ostravském muzeu.

Návštěvníci tak uvidí nejrůznější střepy, kusy nářadí, vzduchovou pistoli, plynovou masku nebo spoustu starých lahví. Výstavu doplňuje i časosběrné video z autorova života či magnetická rezonance jeho mozku promítaná na jednu ze zdí místnosti. Magnetickou rezonanci mozku se Marek Nenutil rozhodl promítat během vernisáže i na fasádu věže muzea jako neotřelou pozvánku na právě zahájenou výstavu.

 

O autorovi

Marek Nenutil – Openmindz 360° (narozen v roce 1978 v Čeladné, od jednoho roku žijící v Ostravě) - ostravský výtvarník a vizionář. Od malička tíhl k výtvarné tvorbě, především ke kresbě a k malbě, v dobách dospívání přišel na chuť graffiti a věnoval se obšírněji také street artu. Hlavními vyjadřovacími prostředky Marka nenutila jsou malba, práce s objekty a kombinace obojího. Věnuje se také keramice. Dnes patří mezi renomované a galeriemi vyhledávané výtvarníky své generace.

Výstava potrvá od 2. února do 1. května 2022.

Marek Nenutil. Co archeologové nepotřebovaliMarek Nenutil. Co archeologové nepotřebovaliMarek Nenutil. Co archeologové nepotřebovaliMarek Nenutil. Co archeologové nepotřebovaliMarek Nenutil. Co archeologové nepotřebovaliMarek Nenutil. Co archeologové nepotřebovaliMarek Nenutil. Co archeologové nepotřebovaliMarek Nenutil. Co archeologové nepotřebovaliMarek Nenutil. Co archeologové nepotřebovaliMarek Nenutil. Co archeologové nepotřebovaliMarek Nenutil. Co archeologové nepotřebovaliMarek Nenutil. Co archeologové nepotřebovaliMarek Nenutil. Co archeologové nepotřebovaliMarek Nenutil. Co archeologové nepotřebovaliMarek Nenutil. Co archeologové nepotřebovaliMarek Nenutil. Co archeologové nepotřebovaliMarek Nenutil. Co archeologové nepotřebovali


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO