Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Havlíčkovo nábřeží se mění v „ostravskou Kodaň“

Publikováno: 25.1.2022

Další proměna okolí břehů řeky Ostravice se těší pozitivní reakci veřejnosti. Nový veřejný prostor, bezpečné oddělení pěší trasy od cyklostezky, nové povrchy a zeleň. Rekonstrukce se tentokrát týkala dvou úseků na Havlíčkově nábřeží – sjezdu z mostu Miloše Sýkory po Hradní lávku a oblasti mezi ulicemi Na Hradbách a Kostelní.

 

Začali jsme v roce 2015

„Úpravám okolí řeky v centru města se systematicky věnujeme již několik let. V roce 2015 jsme začali estetizací na pravém břehu, v úseku od loděnice po Sýkorův most.  Nejprve jsme odkoupili pozemek nad cyklostezkou a museli jsme se vypořádat s velkým množstvím odpadu, suti a zanedbané zeleně. Vysadili jsme nové stromy, okrasné keře a záhony. Opraven byl mostní pilíř původní střelniční lávky a nového vzhledu se dočkalo také okolí sochy Miloše Sýkory. Kladné ohlasy jsme měli i na nově vybudovanou terasu s velkými betonovými schody k posezení právě pod památníkem a bezbariérové napojení na chodník a cyklostezku. Pokud jde o proměnu Havlíčkova nábřeží, jedná se o další etapu. V úseku od krajského soudu po Hradní lávku jsme nechali vyměnit povrchy, rozšířili prostor před Dockem navýšením nábřežní zdi, vysadili nové stromy a celý prostor doplnili o designový mobiliář. Parkovací stání jsme nově přesunuli pod most,“ shrnula náměstkyně primátora pro životní prostředí Kateřina Šebestová.

 

Visutá galerie i podsvícení reflektory

Pokud jde o první zmíněný úsek, zřejmě nejviditelnější proměnou prošlo Havlíčkovo nábřeží, kde přibyla nová visutá galerie, která dohromady čítá plochu 220 metrů čtverečních a tvoří ji železobetonová monolitická deska, vyložená přes hranu nábřežní zdi. Navýšení kyklopského zdiva v délce 143 metrů umožnilo vybudovat chodník podél řeky a oddělit jej tak od cyklostezky. Pochozí část galerie má kamennou dlažbu a povrch místy upravují rovněž skleněné desky z vrstveného skla, jejichž součástí je taktéž protiskluzová úprava. Tyto desky jsou navíc podsvíceny reflektory. Lokalitu nově obohatil moderní městský mobiliář v podobě 15 laviček, 11 odpadkových košů a informační tabule.

Úsek ohraničený ulicemi Na Hradbách a Kostelní doznal také změn. Přibylo v něm nově 210 délkových metrů cyklostezky a chodníku podél nábřežní zdi, chodník i komunikace mají nový povrch. Zaparkovat lze na 21 parkovacích místech. Rekonstrukcí prošlo rovněž veřejné osvětlení, kdy bylo provedeno nové kabelové vedení sítě, včetně stožárů a svítidel s LED technologií.

 

Pohled na krásnou radnici

Zrekonstruované nábřeží je již zpřístupněno, nicméně stavba prozatím není zcela dokončena. „Stavbu jsme převzali se zpožděním kvůli prodlení s dodávkami na straně jedné stavební firmy. Ta nyní bude až do dubna odstraňovat vady a nedodělky. Zároveň probíhá kolaudační řízení. Místním a návštěvníkům proto děkujeme za trpělivost a věříme, že finální výsledek jim nabídne další atraktivní možnost trávení času v centru města,“ připomenula Zuzana Bajgarová, náměstkyně primátora pro investice.

 

Celkovou koncepci úprav, jakož i její smysl popisuje autor architektonického návrhu Pavel Obroučka z kanceláře Arkos: „Tato stavba je téměř poslední částí ze souboru záměrů, které byly obsahem urbanistické studie zpracovány již dříve pro město naší kanceláří. Jejím posláním bylo hledat možnosti, jak přiblížit řeku občanům a návštěvníkům Ostravy, jejich zájmům a životu. Postupně se pak podařilo zrealizovat loděnici s restaurací u soutoku Ostravice s Lučinou, vodácký přístav, dva jezy s navazujícími odpočinkovými platy – ‚slunícími plochami‘ na obou březích, visuté galerie před krajským soudem a v ulici Matiční. Jsem rád, že se podařilo v rámci celkových úprav slezského břehu prosadit i odstranění náletové a neudržované zeleně u památníku Miloše Sýkory, které tak znovu otevřelo pohled na krásnou slezskoostravskou radnici.“

Havlíčkovo nábřeží se mění v „ostravskou Kodaň“Havlíčkovo nábřeží se mění v „ostravskou Kodaň“Havlíčkovo nábřeží se mění v „ostravskou Kodaň“Havlíčkovo nábřeží se mění v „ostravskou Kodaň“Havlíčkovo nábřeží se mění v „ostravskou Kodaň“Havlíčkovo nábřeží se mění v „ostravskou Kodaň“Havlíčkovo nábřeží se mění v „ostravskou Kodaň“Havlíčkovo nábřeží se mění v „ostravskou Kodaň“


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO