Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Lojzek Lapáček ze Slezské Ostravy má světovou premiéru

Publikováno: 24.1.2022

„Pro mne začínají dějiny první zářijovou nedělí v roce 1928, kdy jsem se narodil. Stalo se to přesně v šedesáté minutě zápasu, kdy se FC Slezská Ostrava ujal vedení 3:2 po nádherné akci, která se překvapivě zrodila v jeho vlastním obranném pásmu.“

 

Vznik a vzestup SK Slezská

Těmito slovy popisuje zrození Lojzka Lapáčka spisovatel a slezskoostravský rodák Ota Filip /1930 – 2018/. Román Nanebevstoupení Lojzka Lapáčka ze Slezské Ostravy se nyní poprvé ocitá na českém jevišti.

Pro činohru Národního divadla moravskoslezského přepsal rozsáhlé dílo do jevištní podoby dramatik Tomáš Vůjtek (1967), režie se ujal Janusz Klimsza. Hlavní roli Lojzka, který „umí létat a rozmlouvá s mrtvými“ a který příběh ze svého pohledu vypráví, svěřil režisér Robertu Fintovi. Světová premiéra bude v sobotu 29. ledna v Divadle Jiřího Myrona.

Inscenátoři dali hře podtitul Fotbalový driblink napříč dějinami 20. století – děj se odehrává na pozadí vzniku a vzestupu místního fotbalového klubu, který ne náhodou výrazně připomíná slavný Baník (ten shodou okolností slaví 100 let od založení). Filipův otec byl činovníkem SK Slezská Ostrava, sám Ota Filip zápasy klubu, ze kterého se později stal Baník Ostrava, sledoval už jako malý chlapec.

„Přijde mi geniální vylíčit dějiny Ostravy jako životní příběh hráčů a funkcionářů místního fotbalového klubu, který dodnes všichni berou jako symbol města,“ říká o fotbalovém podhoubí celého příběhu dramaturg Tomáš Vůjtek.

Ostrava jako město magické

„Stejně jako Filipův otec se Bohumil Lapáček dal za války k Němcům, románový Lojzek se stal dokonce členem Hitlerjugend a byl povolán do zbraně. Po válce se snažil přežít i dobu budování komunismu po boku své lásky, přesvědčené soudružky Anky, díky níž přešel Lojzek na tu správnou stranu. Desítky let sledujeme osudy rodiny i sousedů Lapáčkových, hráčů fotbalového mančaftu. Ostravu líčí příběh jako město magické, a Lojzek diváky provede osobitým způsobem jeho dějinami. Podává svědectví pozoruhodné i poučné zároveň,“ popisuje další děj Tomáš Vůjtek.

 

Zrozen v ostravském vězení

Novinář a spisovatel Ota Filip stvořil Lojzka ve své hlavě už na samotce ostravského vězení, kam se dostal poté, co napsal a komunistickým pohlavárům odeslal protestní list k prvnímu výročí sovětské okupace Československa v srpnu 1969. V roce 1970 byl Ota Filip odsouzen. Po návratu z vězení příběh během dvou měsíců hodil na papír a v obavě z domovní prohlídky odeslal tajně svým německým přátelům.

V Německu vyšel román ve dvou dílech v letech 1972 a 1974, u nás nejprve v samizdatu v roce 1974. České nakladatelství v 70. letech knihu především s ohledem na „závadnou“ osobu autora odmítlo. Vyšla až v roce 1994 krátce poté, co Česká televize natočila seriál, ten se ale nedočkal repríz. Dnes patří svérázné vyprávění Lojzka Lapáčka o dějinách Ostravy 20. století k neprávem polozapomenutým dílům.

V Divadle Jiřího Myrona v inscenaci hraje téměř celý soubor činohry NDM a mnozí hosté. V roli otce Bohumila Jan Fišar, matku ztvárnila Lada Bělašková, tchyni Anna Cónová. Anku hraje Kamila Janovičová, jejího otce Tomáš Jirman. Sousedy a členy fotbalového mančaftu hrají Petra Kocmanová, Vladimír Čapka, Petr Panzenberger, František Večeřa, Jiří Sedláček, František Strnad, Vít Roleček a další.

 

Trailer k představení:

https://www.youtube.com/watch?v=RMrd0KX1N3U

Lojzek Lapáček ze Slezské Ostravy má světovou premiéruLojzek Lapáček ze Slezské Ostravy má světovou premiéruLojzek Lapáček ze Slezské Ostravy má světovou premiéruLojzek Lapáček ze Slezské Ostravy má světovou premiéruLojzek Lapáček ze Slezské Ostravy má světovou premiéruLojzek Lapáček ze Slezské Ostravy má světovou premiéruLojzek Lapáček ze Slezské Ostravy má světovou premiéruLojzek Lapáček ze Slezské Ostravy má světovou premiéruLojzek Lapáček ze Slezské Ostravy má světovou premiéru


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO