Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Ostravské muzeum chystá unikátní výstavu

Publikováno: 26.10.2021

Od začátku měsíce listopadu bude k vidění on-line výstava Ostravského muzea nazvaná Dívka jménem Mariana. Přiblíží život a smrt mladé ženy, jejíž neoznačený hrob se podařilo identifikovat v roce 2014 v centru Ostravy. Výstava je určena všem zájemcům o dějiny Ostravy, archeologii či milovníkům historie obecně.  

 

Kosterní ostatky na Puchmajerově ulici

Celý příběh začal v roce 2007 na Puchmajerově ulici, kdy byly bagrem při výkopu kanalizace spolu se zeminou nabrány i lidské kosterní ostatky. Následný archeologický výzkum potvrdil, že dnešní Puchmajerova ulice byla rozměřena na starém hřbitově, a i když byly všechny hroby neoznačené, přesto se povedlo v rámci spolupráce archeologa, historičky a antropologa určit jméno jedné pohřbené – Mariany Máchové. To se stalo příslovečným klíčem do minulosti.

On-line výstava podrobněji rozvádí a navazuje na video publikované v červenci tohoto roku a snaží se přiblížit nejen rodinu, život či smrt mladé dívky, ale rovněž písemné a archeologické prameny, které k určení osoby vedly.

 

Rekonstrukce obličeje dávno pohřbeného Ostravana

Kromě toho budou ve výstavě nastíněny možnosti identifikace dalších zemřelých a plánovaná je i možná rekonstrukce obličeje jednoho z nich. Diváci se mohou seznámit taktéž s ukázkami patologických změn na kostech dávno pohřbených Ostravanů. Součástí bude i návodové video, jak vyhledávat ve starých matričních záznamech. Výstava přinese nejen obrazové a textové dokumenty, či různé odkazy, ale také necelou dvacítku kratších audiovizuálních snímků.

 

Prevence sebevraždy

V rámci prezentace by měly být přístupné také pracovní listy pro školy a vzhledem k charakteru dívčina úmrtí byla do projektu zahrnuta i část věnovaná prevenci sebevraždy a odkazy na terapii pro pozůstalé.

 

Upoutávka na výstavu ZDE.

Výstava a další podrobnosti ZDE.

Ostravské muzeum chystá unikátní výstavu


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO