Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Nároží Karla Kryla v Ostravě

Publikováno: 20.10.2021

Na budově ostravského studia České rozhlasu na ulici Dr. Šmerala je pamětní deska nazvaná Nároží Karla Kryla. Ten v ostravském rozhlase pracoval v 60. letech jako redaktor a tehdy se zde zrodily rovněž nahrávky jeho písní, které se později staly obsahem kultovního LP Bratříčku, zavírej vrátka.

Krylova socha stojí před rozhlasem již od roku 2018, nyní v úterý 19. října byla na budově odhalena pamětní deska tomuto zpěvákovi a bojovníkovi za svobodu. Jak známo, Karel Kryl pocházel z nedalekého Nového Jičína.

Kromě představitelů města a Českého rozhlasu se odhalení desky zúčastnila manželka bratra Karla Kryla Jana spolu s dcerami a vnučkou. Jan Kryl nemohl dorazit kvůli nemoci. Ze stejného důvodu nepřijel ani známý publicista Jiří Černý, který Krylovy písničky pouštěl mezi prvními v tehdejším Československém rozhlase. O své vzpomínky se s přítomnými podělil alespoň formou nahrávky.

Z Krylovy tvorby zpívala písničkářka a harmonikářka Kaczi. Samotnou desku odhalili generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral a ředitel ostravského studia Českého rozhlasu Josef Podstata.

„Těžko říct, jestli by měl Karel Kryl radost z dnešní politické situace v republice. Spíše si myslím, že úplně ne. Měl problémy už se situací bezprostředně po Listopadu. Ale jedno vím jistě, že by měl radost, že po posledních volbách vypadli ze sněmovny komunisté,“ uvedl v krátkém proslovu primátor města Tomáš Macura.

Autorem pamětní desky je ostravský akademický sochař a designér Lukáš Dvorský.

Nároží Karla Kryla v OstravěNároží Karla Kryla v OstravěNároží Karla Kryla v OstravěNároží Karla Kryla v OstravěNároží Karla Kryla v OstravěNároží Karla Kryla v OstravěNároží Karla Kryla v OstravěNároží Karla Kryla v OstravěNároží Karla Kryla v OstravěNároží Karla Kryla v OstravěNároží Karla Kryla v OstravěNároží Karla Kryla v Ostravě


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO