Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Gong: Krištof Kintera a Marcin Jasik

Publikováno: 15.10.2021

Ostravské Milan Dobeš Museum, které sídlí v Multifunkční aule Gong v Dolních Vítkovicích, zahájilo podzimní návštěvnickou sezónu. Stalo se tak 14. října slavnostní vernisáží hned dvou nových výstav.

Neuropolis a vybité baterky

Ve dvoraně muzea je ke zhlédnutí výstava s názvem Neuropolis Krištofa Kintery. Jedná se o jednoho z nejvýraznějších a nejuznávanějších představitelů soudobé české výtvarné scény. Prorůstání technologií do lidského života je dlouhodobým tématem jeho prací. Jinak tomu není ani u výstavy Neuropolis, sochy a reliéfy poskládané ze zářivek, vybitých baterek či jiných součástek vytváří instalace městské krajiny. Krištof Kintera dává druhou šanci věcem, které většina lidí pokládá za odpad, důmyslným spojením poté vznikají monumentální umělecká díla.

Vernisáž proběhla bez účasti autora a potrvá do 31. ledna 2022.

Bezprostřední vztahy

V prostoru dočasných výstav muzeum uvádí výběr děl z nejnovějších maleb polského umělce Marcina Jasika. Výstava s názvem Bezprostřední vztahy je vůbec první tvorbou, kterou polský umělec představuje české veřejnosti. Podstatou děl Marcina Jasika je neustálé hledání v oblasti jazyka malířské abstrakce. Plátna Marcina Jasika přinášejí četná podobenství a současně hledají odpovědi na základní otázky lidského bytí.

Výstava Bezprostřední vztahy bude v Dolních Vítkovicích k vidění do 6. ledna 2022.

 

O autorech:

Marcin Jasik (*1990, žije a pracuje ve Varšavě) patří k zástupcům nastupující generace současné polské malby.  Vystudoval malířství na varšavské Akademii krásných umění. Vedle malířské tvorby se věnuje také fotografii a sochařství.

 

Krištof Kintera (*1973, žije a tvoří v Praze) jeden z nejznámějších současných českých umělců. Absolvent pražské AVU  (1999), studoval i na amsterodamské Rijksakademie van Beeldene Kunsten (2003–2004). Pro jeho tvorbu jsou typickými prvky moment pohybu, interakce a sociálně kritický přesah jako odraz pro propojování výtvarného umění, performance a divadelní scénografie.

 

Milan Dobeš Museum:

Milan Dobeš Museum se nachází se v Multifunkční aule Gong v Dolních Vítkovicích. Muzeum nese jméno po evropském představiteli op-artu a průkopníku dynamického konstruktivismu Milanu Dobešovi. Prostor muzea je z velké části věnován dlouhodobé expozici - tvorbě Milana Dobeše a podobně smýšlejícím autorům, přátelům, předchůdcům i následovníkům. Z československých umělců jsou to díla Zdeňka Sýkory a Jiřího Koláře, dále pak díla světových autorů Josefa Alberse, Richarda Anuszkiewicze, Getulia Alvianiho, Richarda Paula Lohseho, Güntera Fruhrtrunka, Gyuli Kosice, Francoise Morelleta, Victoria Vasarelyho. V Multifunkční aule Gong si pak návštěvník může prohlédnout práce Andyho Warhola, Marka Číhala a mnoha dalších. Mimo jiné zde probíhají vzdělávací programy pro školy, komentované prohlídky pro veřejnost i slavnostní vernisáže.

Gong: Krištof Kintera a Marcin JasikGong: Krištof Kintera a Marcin JasikGong: Krištof Kintera a Marcin JasikGong: Krištof Kintera a Marcin JasikGong: Krištof Kintera a Marcin JasikGong: Krištof Kintera a Marcin JasikGong: Krištof Kintera a Marcin JasikGong: Krištof Kintera a Marcin JasikGong: Krištof Kintera a Marcin JasikGong: Krištof Kintera a Marcin JasikGong: Krištof Kintera a Marcin JasikGong: Krištof Kintera a Marcin JasikGong: Krištof Kintera a Marcin JasikGong: Krištof Kintera a Marcin JasikGong: Krištof Kintera a Marcin JasikGong: Krištof Kintera a Marcin JasikGong: Krištof Kintera a Marcin JasikGong: Krištof Kintera a Marcin JasikGong: Krištof Kintera a Marcin JasikGong: Krištof Kintera a Marcin JasikGong: Krištof Kintera a Marcin Jasik


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO