Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Špinarka vtrhne na jeviště Divadla Petra Bezruče

Publikováno: 2.9.2021

Divadlo Petra Bezruče uvede v pátek 3. září ve světové premiéře hru oceňovaného autora a režiséra Tomáše Dianišky Špinarka. „Doku-fikční drama“ je oslavou drzého big beatu, a především Věry Špinarové, která svou tvorbou vzdorovala všem myslitelným stereotypům. Vypráví intimní portrét i epický příběh o nezávislosti, intrikách, odvaze a nezapomenutelné přítomnosti opravdové lásky. V titulní roli ostravské legendy se představí Markéta Matulová. Chybět nebude ani živá kapela přímo na jevišti.

 

I malá hvězda může zářit

Malá žena s velkým hlasem, česká Janis Joplin, neřízená střela, rocková babička z Ostravy… všechna tato přízviska měla Věra Špinarová.

„Nápad inscenovat Špinarku vznikl bezprostředně po premiéře Transek, bodů, vteřin, první podnět přišel od vedení divadla. Je málo osobností, které jsou tak spjaté s Ostravou jako právě Věra Špinarová. Přestože se narodila 22. prosince 1951 v Pohořelicích u Brna, většina lidí ji považuje za ostravskou rodačku,“ uvádí dramaturgyně Anna Smrčková. Tatínka, zručného truhláře, ale zlákala nabídka stát se horníkem, a tak když bylo Věře sedm let, celá rodina přesídlila do Ostravy. Zpěvačkou chtěla být od dětství. Hlásila se na konzervatoř, ale nebyla přijata. Ne pro nedostatek talentu, ale pro její malý vzrůst. Místo konzervatoře tak nastoupila na učiliště, měla být chemičkou prádelen a čistíren.

„První profesní úspěch zaznamenala Věra v patnácti letech v soutěži Májový křišťál. Zanedlouho dostala nabídku na první nahrávku a následné pravidelné vystupování s kapelou Flamingo. Následovaly ‚čaje‘ s Royal Beatem a nahrávka Music Box, který se zanedlouho stal hitem,“ pokračuje dramaturgyně.

 

Tenká linie mezi slávou a pohrdáním

Autorem inscenace je herec, dramatik a režisér Tomáš Dianiška, který patří k nejmladší generaci českých autorů. Pro Divadlo Petra Bezruče již Tomáš napsal zmíněnou inscenaci Transky, body, vteřiny o skandálním osudu československé atletky Zdeně Koubkové. Inscenace získala Ceny divadelní kritiky 2019 v kategoriích inscenace roku a poprvé uvedená česká hra roku. Dále také obdržela nominaci na Cenu Marka Ravenhilla za nejlepší inscenaci současné hry.

Aktuálně se v nové inscenaci Špinarka vydává Tomáš Dianiška sledovat kariéru jedné z našich nejvýraznějších umělkyň. „Velice mě baví moderní československé dějiny. Když budu cynický, řeknu, že Špinarová je ideální představitelka postavy, která prochází divokým 20. stoletím. Její turbulentní život nabízí po dramatické stavbě skvělý oblouk. Je to jako psát komiksový film o zrodu superhrdiny. Je to story talentované osobnosti, kterou nechápavá společnost zničí (v případě Špinarové naštěstí jenom na pár let). Je to v podstatě téma, které mě na divadle nejvíc zajímá. Tenká linie mezi slávou a pohrdáním. Nebojím se být drzý a nemusím k ní přistupovat s posvátnou pietou. Doufám, že se nám tak podaří vytvořit nepřikrášlený obrázek velké osobnosti,“ říká režisér.

 

Hity s živou kapelou 

V inscenaci se také objeví čtyřčlenná kapela pod vedením Jana Gajdici, která bude celou dobu přítomna na jevišti a jejíž členové Věru Špinarovou osobně znali. Diváci tak nepřijdou o známé tituly Music box, Andromeda nebo Jednoho dne vrátíš. „Jednoho dne se vrátíš je velmi známá píseň a lidé ji mohou poměřovat s originálem, který v inscenaci navíc zazní. Cítím velkou zodpovědnost, abych ji zazpívala dobře.“ Představitelka titulní role Markéta Matulová celou dobu příprav poctivě korepetovala. „Hodně záleží na hlasové technice. Kdybych ji neměla a díky hodinám zpěvu nevěděla,jak pracovat s hlasem, tak bych to nemusela utáhnout.“ Pro Tomáše Dianišku je Markéta Matulová ideální představitelkou: „Věděl jsem, že Markéta dobře zpívá. Pro mou hru je Markéta prostě výhra. Když jsem viděl představení v kuse, vstávaly mi chlupy na ruce.“

Špinarka vtrhne na jeviště Divadla Petra BezručeŠpinarka vtrhne na jeviště Divadla Petra BezručeŠpinarka vtrhne na jeviště Divadla Petra Bezruče


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO