Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Diplomacie: zničí nacisti Paříž?

Publikováno: 23.8.2021

Ve středu 25. srpna v 19.30 hodin nabídne Národní divadlo moravskoslezské první premiéru 103. sezóny: komorní hru Diplomacie francouzského autora Cyrila Gelyho.

Den ani čas premiéry nebyly vybrány náhodou – dramatik zrekonstruoval skutečný rozhovor švédského diplomata a německého generála ze srpna 1944. Premiéra v NDM se uskuteční na den přesně 77 let poté. Rozhovor mohl být tím, co na konci války zabránilo velké katastrofě.

 

Rozkaz zničit Paříž

„Diplomacie je výjimečné drama, které je sice umístěno do závěrečné fáze druhé světové války, ale velmi silně rezonuje i s tím, co svět aktuálně prožívá. Francouzský dramatik Cyril Gely (nar. 1968) napsal strhující dialog švédského diplomata a německého vojenského velitele okupované Paříže na konci srpna 1944. Jeden má rozkaz zcela zničit Paříž – výkladní skříň evropské civilizace, druhý má za úkol mu to vymluvit a zachránit město i pro budoucí pokolení takové, jaké je,“ přibližuje obsah hry režisér a šéf činohry NDM Vojtěch Štěpánek.

„Komorní drama jsme umístili na velké jeviště Divadla Antonína Dvořáka, protože tak jako figury dramatu Diplomacie hrají hru o osud Paříže a lidstva, tak my hrajeme mimo jiné o osud našeho divadla, které bylo v lockdownu v ohrožení podobně jako Paříž na konci války,“ doplňuje Štěpánek.

 

Proti Hitlerovu rozkazu

Drama je postaveno na důvěrném rozhovoru dvou mužů. Konzul Raoul Nordling se snaží německého vojenského velitele Paříže generála Dietricha von Choltitze přesvědčit, aby nesplnil rozkaz Adolfa Hitlera (i za cenu nejvyšší oběti). Hitler přikázal: Paříž se nesmí dostat do rukou nepřítele, a když, tak jen jako hromada sutin.

Dodnes přesně není jasné, zda bylo „přežití Velké Paříže“ výsledkem tohoto dialogu či historicky prokázaných tajných vyjednávání, nebo zda německý velitel nemohl splnit rozkaz proto, že už to nebylo možné díky rychlému postupu vojsk spojenců. Von Choltitz totiž skutečně tajně přes švédského konzula Nordlinga o takové možnosti vyjednával, a přitom měl německé velení v Berlíně udržovat v dojmu, že se Paříž chystá zničit.

 

V hlavních rolích diváci uvidí Tomáše Jirmana (konzul Nordling) a Františka Strnada (generál von Choltitz). Scéna David Bazika, kostýmy Marta Roszkopfová.

Diplomacie: zničí nacisti Paříž?Diplomacie: zničí nacisti Paříž?Diplomacie: zničí nacisti Paříž?


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO