Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Areál pro plavce i vodáky těsně za hranicí Ostravy

Publikováno: 10.8.2021

Od Nové radnice z centra Ostravy je to na kole nějakých sedm kilometrů po pohodlné cyklostezce, značené písmenem E. Vede po pravém břehu řeky Odry, a i méně zdatný cyklista či cyklistka jsou za půl hodiny na místě. Vrbické jezero je stále atraktivnějším místem pro milovníky slunění a koupání, brzy mají přijít i další vodní radovánky.

 

Slunit se na molech

Kdo by snad chtěl jet z Ostravy k jezeru autem, i ten to má poměrně jednoduché. Velké parkoviště je od nově vznikajícího areálu jen pár stovek metrů. Břehy jezera se rychle proměňují. Město Bohumín tu díky evropské dotaci vybudovalo plovoucí mola a přístaviště. Zástupci města slibují, že projížďky na lodičkách a šlapadlech si budou moci turisté užít ještě letos, a to patrně již v období babího léta. Zatím, v těchto horkých srpnových dnech, slouží nová mola spokojeným slunícím se plavcům.

Ti mají k dispozici i travnatou pláž, o kterou se město evidentně řádně stará. Jsou zde nádoby na odpady, převlékárna, mobilní toaleta i úschovna kol. Pár kroků od pláže je benzínová pumpa a stánek s občerstvením. Pravidelně zde projíždí městská policie a kontroluje, zda je vše v pořádku.

 

Půjčovna loděk brzy

V zátoce letos bohumínští díky evropské dotaci postavili plovoucí mola a marínu s maximální kapacitou 18 loděk. Ty zde budou půjčovat. Půjčovna zajistí lidem rekreační vyžití nejen během hlavní letní sezóny, ale i v době, kdy nižší teploty některé turisty od koupání odrazují. 

„Plánujeme nabídnout lidem k vypůjčení čtyři pramice a dvě šlapadla. Plavidla už máme objednaná, aktuálně řešíme formality se Státní plavební správou. Budeme se snažit, abychom provoz půjčovny zahájili ještě letos, pravděpodobně k tomu dojde během babího léta,“ uvádí místostarosta Bohumína Lumír Macura s tím, že město umožní v maríně kotvit i loďkám soukromých osob. Veškerý pohyb na jezeru však bude umožněn výhradně plavidlům na ruční pohon, nikoliv motorovým člunům či vodním skútrům.

Nové přístaviště má třicet metrů na délku a dvacet na šířku a vzniklo ze stejných modulů, jako mola pro plavce. Tedy z ocelových rámů a plastových plováků, které jsou bezúdržbové a na vodě by měly vydržet až několik desítek let.

Kdo přece jen preferuje plavání, může si užít netradičního koupání v chráněném přírodním bazénu. Ten vznikl u břehu díky pontonům sestaveným do obdélníku. Jeho součástí je i můstek, pod nímž se plavci dostanou na otevřenou vodu. Další sestava je pak zhruba šedesát metrů od břehu, jde o distanční molo určené k odpočinku nebo třeba opalování.

 

Ekomolo pro opeřence

A protože je Vrbické jezero od roku 2008 součástí ptačí oblasti a evropského systému významných chráněných území NATURA, počítá projekt i s ekomolem pro opeřence.

„V zimě se zde shromažďují početné populace zimujících vodních ptáků. Na jaře a na podzim je Vrbické jezero zase důležitou zastávkou tažných druhů. Letní rekreace tedy nenarušuje jejich potřeby a rovnováha mezi potřebami zvířat a lidskými aktivitami zůstane zachována. Při projektování jsme mysleli i na zlepšení podmínek pro odpočinek ptáků. Prosíme turisty, aby se k ekomolu nepřibližovali,“ říká místostarosta Macura.

Náklady na vybudování nových atrakcí pro turisty u Vrbického jezera představují 9,5 milionu korun. Bohumín však zaplatí ze svého rozpočtu pouze necelý milion, devadesát procent nákladů pokryje evropská dotace z česko-polského projektu Ekoturismus - atrakce povodí Horní Odry.

Areál pro plavce i vodáky těsně za hranicí OstravyAreál pro plavce i vodáky těsně za hranicí OstravyAreál pro plavce i vodáky těsně za hranicí OstravyAreál pro plavce i vodáky těsně za hranicí OstravyAreál pro plavce i vodáky těsně za hranicí OstravyAreál pro plavce i vodáky těsně za hranicí OstravyAreál pro plavce i vodáky těsně za hranicí OstravyAreál pro plavce i vodáky těsně za hranicí OstravyAreál pro plavce i vodáky těsně za hranicí OstravyAreál pro plavce i vodáky těsně za hranicí OstravyAreál pro plavce i vodáky těsně za hranicí OstravyAreál pro plavce i vodáky těsně za hranicí OstravyAreál pro plavce i vodáky těsně za hranicí OstravyAreál pro plavce i vodáky těsně za hranicí OstravyAreál pro plavce i vodáky těsně za hranicí Ostravy


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO