Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Krajiny práce

Publikováno: 13.5.2021

Spolek Pestré vrstvy zahájil 12. května výstavu fotografií železáren a dolů fotografa Viktora Máchy na haldě Michálka ve Slezské Ostravě. Výstava se jmenuje Krajiny práce. Výstavou byl zahájen festival Pestré vrstvy, který na různých místech Ostravy potrvá až do neděle 16. května.

Výstava dvaceti fotografií z celého světa lemuje značenou stezku v okolí historického dolu Michálka. Komentář autora výstavy k jednotlivým fotografiím je možno zhlédnout na youtube kanálu Pestrých vrstev pod stejnojmenným názvem Krajiny práce.

Autor fotografií Viktor Mácha (1984) pochází z Prahy, kde vystudoval teologii a religionistiku na Univerzitě Karlově. Od roku 2006 na své vlastní náklady cestuje po světě a dokumentuje závody těžkého průmyslu, jakými jsou doly, železárny, ocelárny, válcovny, kovárny, slévárny, nebo koksovny. Jak sám uvádí, jeho vášeň vznikla v době, když jej rodiče jako mladého chlapce vezli na dovolenou a míjeli Třinecké železárny. „Nic krásnějšího, kromě své manželky, jsem snad už nikdy neviděl,“ řekl Mácha s nadsázkou.

Během vernisáže byl autor z haldy Michálka a jejího bezprostředního okolí nadšený. „Už příjezd sem je fenomenální. Po roce lock downu jsem totálně vyhladovělý po jakýchkoli průmyslových zážitcích,“ konstatoval. V minulosti Viktor Mácha vystavoval své fotografie v nejrůznějších respektovaných galeriích, ovšem pokud jde o haldu, na takovém místě vystavuje Mácha vůbec poprvé.

Jan Lenart ze spolu Pestré vrstvy připomenul, že výstava je zahájena v zajímavém industriálním a málo známém prostředí bývalého dolu Michálka. „Osmset metrů dlouhá stezka začíná u krásné kompresorovny,“ prohlásil Lenart.

Výstava má být na haldě instalována minimálně do konce roku.

 

Mapa stezky s výstavou zde.

Více na www.pestrevrstvy.cz a www.viktormacha.cz

Krajiny práceKrajiny práceKrajiny práceKrajiny práceKrajiny práceKrajiny práceKrajiny práceKrajiny práceKrajiny práceKrajiny práce


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO